» MOUNT EVEREST 2025

MOUNT EVEREST 2025

  • Overblikk
  • Praktisk info

Har du det som skal til for å nå toppen av verdens høyeste fjell? 

Mt. Everest (8848m) ligger på grensen mellom Nepal og Tibet. Den første vellykkede bestigningen ble gjort 29. mai 1953 av Tenzing Norgay Sherpa og Sir Edmund Hillary. Det er den mest kjdnte ekspedisjonen, ikke bare i Everest-regionen i Nepal, men i hele verden.

I 2025 arrangerer vi en norsk Everest-ekspedisjon!

______________________________

FORKORTET PROGRAM
Dag 1: Ankomst Nepal
Dag 2: Forberedelser i Katmandu
Dag 3: Fly til Lukla og trek til Phakding
Dag 4: Trek til Namche Bazaar 
Dag 5: Akklimatisering i Namche Bazaar
Dag 6: Trek til Debuche
Dag 7: Trek til Dingboche
Dag 8: Akklimatisering i Dingboche (opp på 5050moh)
Dag 9: Trek til Chuckhung
Dag 10: Trek til Island Peak Basecamp
Dag 11: Island Peak High camp - vi sover en natt på breen! 
Dag 12: Summit Island Peak og ned til Chuckhung
Dag 13: Trek til Lobuche
Dag 14: Trek til Everest Basecamp. Velkommen til ditt nye hjem!
Dag 15 - 53: Klatreperiode på Mount Everest
Dag 54: Pakke ned basecamp
Dag 55 - 57: Trek tilbake til Lukla
Dag 58: Fly til Katmandu
Dag 59: Fridag i Katmandu 
Dag 60: Hjemreise til Norge! 

 

HVEM KAN DELTA? 
Denne turen er ikke tilgjengelig for alle. Du må være i meget god form, du må ha erfaring med stegjern og tau, samt erfaring i høyden. Alle må på obligatorisk samling. Ta gjerne kontakt med oss dersom du er usikker. For å kunne delta på denne ekspedisjonen må du ha besteget en 6500 meter i Nepal. Mount Manaslu eller Ama Dablam er vår anbefaling som trening til Everest. Ved påmelding ber vi deg fortelle om din erfaring i meldingsfeltet. Vi forbeholder oss retten til å avvise deltakere som vi mener ikke er klar for denne utfordringen. 
Mangler du erfaringen som skal til for å delta? Ta kontakt med oss så lager vi en gjennomføringsplan tilpasset deg og din erfaring. 

SIKKERHET
Ekspedisjonsreiser AS legger stor vekt på sikkerhet. Vi har 24t telefonberedskap hjemme når noen er på tur. Det betyr at både reisende og pårørende kan kontakte vaktansvarlig dersom noe oppstår på tur eller hjemme i Norge. 

Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – som er den beste behandlingen mot høydesyke. Det er et krav at alle har tegnet gyldig reiseforsikring som inkluderer evakuering med helikopter samt hjemtransport før ekspedisjonsstart. 
Vi stiller store krav til vår lokale samarbeidspartner. Vi samarbeider med de vi mener er de beste i bransjen, og som er kjent for å sette sikkerheten til deltakerne høyt. Vi kan aldri garantere at ulykker ikke oppstår, men du kan være sikker på at vi har gjort det vi kan for å legge til rette for at sjansen for ulykker er lavest mulig. 

______________________________

DETALJERT PROGRAM

DAG 1: ANKOMST
Ankomst Nepals hovedstad, Kathmandu på formiddagen. Vi møter en representant fra det lokale selskapet vi samarbeider med og kjører til hotellet og sjekker inn. Vi bruker ettermiddagen på å utforske Thamel street som er himmelen for turister som er på jakt etter sourvenirer eller billig sportsutstyr. På kvelden har vi velkomstmiddag på en lokal restaurant med lokalmat og dans.
Overnatting: Hotel Mulberry eller lignende
Måltider: Velkomstmiddag

DAG 2: FORBEREDELSER
Denne dagen er ment for å gå over utstyr før ekspedisjonen. Alle nødvendige tillatelser blir også ordnet denne dagen. 
Måltider: Frokost

DAG 3: TIL LUKLA
Vi flyr til Lukla som ligger på rundt 2800moh. Denne flyturen er spektakulær og mange vil oppleve den som noe av den mest spennende de har gjort. Vi kommer til å tilbringe noen timer i Lukla til vi får kontroll på bagasjen før vi setter marsj mot dagen mål, Phakding på 2680m.

DAG 4: NAMCHE BAZAAR
Dere går mot Shepaene hovedstad, Namche Bazaar på 3440m. Denne dagen går dere langs en nydelig elv som dere krysser flere ganger ved hjelp av hengebroer. På veien går dere igjennom små koselige landsbyer. Dere går sakte for å tilvenne dere høyden. I landsbyen Jorsalle spiser dere lunch før dere prøver oss på den lange og tunge oppoverbakken til Namche bazaar. Når dere runder hjørnet og ser opp på den fascinerende byen er det bare en kort sjarmøretappe igjen før dere når lodgen som ligger øverst i byen.

DAG 5: AKKLIMATISERING
Akklimatiseringsdag. Dere bruker formiddagen på å gå opp til Everest View hotel som ligger på rundt 3850moh. Her tilbringer dere litt tid for at kroppen skal få best mulig utbytte av høyden. Her har dere fantastisk utsikt mot Mount Everest, Ama dablam og andre høye fjell. Dere går ned til lodgen og spiser lunch. Ettermiddagen kan brukes til å utforske Namche Bazaar eller slappe av.

DAG 6: DEBUCHE
Dere går videre til Tengboche som ligger på 3900m. Dere følger fjellsidene innover dalen og sikter mot å krysse elven Dudh Kosi-elven (3250m) før lunch før dere starter på en lang og tung stigning til Tengboche. Her finner dere et av verdens mest høytliggende bakerieri. Her finner dere også Tengboche Monestary som er det viktigste klosteret i Khumbu. Fra Tengboche er det bare 20 minutter ned til neste landsby. 

DAG 7: DINGBOCHE
Dere sikter på å nå Dingboche (4350m) på ettermiddagen. Denne dagen ser dere opp på Ama Dablam hele turen. Utsikten er upåklagelig. Dere merker nå at dere er kommer opp i høyden og går over 4000 høydemeter rett etter dere starter å gå. Etter hvert får dere øye på Dingboche og kan slappe av resten av dagen.

DAG 8: AKKLIMATISERING
Akklimatiseringsdag og forsøk på å gå over 5000 høydemeter. Dere spiser en god frokost før dere setter avgårde med mål om å nå en topp på 5050m. Dere sirkler dere oppover fjellsiden i rolig tempo og tar mange korte pauser. Dere har flott utsikt rett bort på Ama Dablam. Dere ser også målet vårt på turen, Imja Tse (Island Peak) på 6189M. Etter rundt to-tre timer når dere toppen. Dere tilbringer litt tid her før dere går ned igjen og spiser en litt forsinket lunch.

DAG 9: TIL CHUCKHUNG
Vi går til Chhukung (4730m). Dette er en kort etappe på rundt 2-3 timer. Vi bruker ettermiddagen til å forberede oss til Island Peak. Her legger vi igjen unødvendig utstyr. For de som vil leie utstyr blir det utlevert her. Vi vil også møte klatre sherpaen som skal guide oss opp til toppen. 

DAG 10: ISLAND PEAK BASECAMP
Vi går til Island Peak basecamp på 5200m. Turen opp tar 3-4 timer i rolig tempo. Her blir vi fordelt i telt (to og to i tremannstelt). På ettermiddagen skal vi trene på bruk av stegjern, jumar og det vi trenger for å kunne nyte toppstøtet på Island Peak uten bekymringer.

DAG 11: HIGH CAMP
Vi etablerer vår egen high camp på breen rett under toppen av Island Peak. Vel fremme er målet å akklimatisere så vi slapper av resten av dagen.

DAG 12: SUMMIT
Vi bestiger Island Peak 6189m og går ned igjen til Chuckhung

DAG 13: LOBUCHE
Vi går til Lobuche på 4900moh for overnatting. 

DAG 14: EVEREST BASECAMP
Velkommen hjem! Her skal dere bo de neste 40 dagene. Dere får tildelt telt og får gjennomgang av rutiner og leiren. 

DAG 15 - 53: KLATREPERIODE
I denne perioden skal dere klatre Lobuche Peak og Mount Everest. Det blir flere rotasjoner på fjellet før toppstøt. Disse dagene er væravhengig og dagene vil variere. 

DAG 54: RYDDE BASECAMP
Ekspedisjonen er ferdig og dere har forhåpentligvis nådd toppen av verdens høyeste fjell. Dere pakker ned campen og gjør dere klar på returen tilbake til Kathmandu

DAG 55 - 57: TILBAKE TIL LUKLA
Disse dagene går dere tilbake til Lukla via Pheriche og Namche Bazaar. 

DAG 58: FLY TIL KATHMANDU
Dersom været tillater det er dere tilbake i hovedstaden denne dagen.

DAG 59: HVILEDAG
Denne dagen er satt av til hvile og reservedag i tilfelle dårlig vær i Lukla. 

DAG 60: HJEMREISE
Takk for følget og velkommen tilbake! 

 

REISEVILKÅR
Husk å lese våre reisevilkår før du bestiller en reise. Informasjonen du leser under er også en del av våre reisevilkår (Risiko). Alle som skal delta må signere kontrakt før avreise der deltakerne påtar seg risikoen ved å delta på ekspedisjonen. 

RISIKO
På våre reiser kan det oppstå farer og ulykker. Deltagere må være inneforstått med at deltagelse gjøres på eget ansvar. På enkelte av våre reiser er det større mulighet for farer eller ulykker enn på de fleste andre pakkereiser. På våre reiser kan det for eksempel være fare for skred, fall i bresprekker, forfrysninger, høydesyke, benbrudd og lignende (dette er ikke en uttømmende opplisting). Våre turledere og guider har erfaring fra turene de leder og deres anvisninger må følges. Ulykker eller ubehag kan likevel oppstå og i slike tilfeller kan det ikke gjøres gjeldende ansvar overfor turleder/guide eller overfor Ekspedisjonsreiser AS. 
Guidene kan endre programmet hvis dette etter guidens vurdering (Eller landets sikkerhetstjeneste) er nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker eller dersom det oppstår en naturkatastrofe som gjør at området ikke er mulig å være i eller at fjellet/turen/området blir stengt på grunn av sikkerhet. Dette inkluderer å avbryte turen eller deler av turen for en eller flere deltagere hvis guiden anser det som nødvendig for å ivareta sikkerheten til en eller flere deltager. Deltager er forpliktet til å følge guidens anvisninger. I tilfeller som beskrevet i dette avsnitt kan det ikke fremmes krav overfor turleder/guide eller overfor Ekspedisjonsreiser AS. 

AVBESTILLINGSBETINGELSER FOR EKSPEDISJON
Turen til Everest defineres som ekspedisjon. Ved avbestilling mer enn 6 mnd. før avreise tapes depositum (dvs at refusjon av det innbetalte beløp minus depositumets størrelse utbetales). Ved avbestilling mindre enn 6 mnd. før avreise tapes inntil 100 prosent av reisens totalsum. På enkelte av disse ekspedisjonene og spesialreisene kan det krav om deltagelse på en obligatorisk treningssamling. Dette gjelder turer av en slik art at vi må sikre oss at våre kunder er fysisk og psykisk skikket til å delta. Dette av hensyn til den enkelte deltager selv, medreisende og våre egne ansatte. Kravene og forutsetningene vi mener er nødvendige for å delta på den aktuelle turen, er beskrevet på våre nettsider. Dersom deltageren på treningssamlingen ikke viser seg skikket til å delta på ekspedisjonen, vil deltageren kunne bli nektet deltagelse på tur av E-R (se del B). I et slikt tilfelle vil deltageren kunne tape et beløp begrenset oppad til turens depositum. Deltagere på ekspedisjoner og spesialreiser, som av ulike årsaker ikke deltar på selve turen, vil også kunne belastes økonomisk for kostnader forbundet med deltagelsen på den obligatoriske treningssamlingen.

Les våre reisevilkår nøye før du melder deg på! 

PERMIT
Prisen på denne ekspedisjonen er basert på at klatretillatelsen koster 11,000 dollar. Dersom denne endrer seg før 2025 vil prisen bli satt opp tilsvarende, også for deltakere som allerede har meldt seg på. Dette gjelder også for de som allerede har bestilt til prisen som står i programmet. Dette gjelder også dersom dollarkursen endrer seg. Kursen prisen er basert på er 8,5.

FLYSIKKERHET
Reiser med nepalske flyselskap kan være forbundet med risiko. Det anbefales å undersøke listen over flyselskaper uten tillatelse til å lande i EU på grunn av dårlig flysikkerhet. Avganger til fjellområdene blir ofte kansellert, noen ganger flere dager på rad, på grunn av dårlige værforhold. Det er lurt å ta hensyn til dette i planlegging av reiser inn og ut av landet. Flyulykker i Nepals fjellområder er dessverre ikke uvanlig på grunn av vanskelige driftsforhold og manglende overholdelse av sikkerhetsstandarder.
Vær oppmerksom på at innenriksflyselskapene i Nepal ikke tilfredsstiller EUs krav. Vi opplever at fly over lengre strekninger, som for eksempel mellom Kathmandu-Lukla / Kathmandu-Phalplu / Kathmandu-Pokhara er tryggere og mer komfortabelt enn buss/minibuss. Vi er likevel pålagt av pakkereiseloven og EU-direktiver å informere våre gjester om at flyene i Nepal ikke har tilfredstiller EUs krav. Nepalesiske myndigheter jobber for å tilfredstille kravene, og ta gjerne kontakt med oss hvis du vil vite mer om dette.

REISEGARANTIFONDET
Ekspedisjonsreiser AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen gjør at du er sikret pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs.

Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

BETALING AV REISEN
Når vi mottar din bestilling/påmelding vil vi sende ut booking bekreftelse. Sammen med booking bekreftelsen sendes depositumsfaktura på 20.000,- per person.

Restbeløpet blir fakturert 120 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato.Bestilles reisen 90 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 120 dager og sendt sammen med booking bekreftelsen.

PASS
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

VAKSINASJON OG REISERÅD
Kontakt ditt lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
For mer informasjon om hvilke vaksiner det anbefales av Folkehelseinstituttet.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

REISEFORSIKRING
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Dersom du skal oppholde deg på høyder over 4000 moh må du sjekke om din forsikring er dekkende.

Ta med deg forsikringsbevis på reisen.
Reiseforsikringen MÅ dekke evakuering med helikopter. 

REISEREGISTRERING
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider.  Dette vil gjøre det enklere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem.  Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner.

Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

VALUTA
Vi anbefaler at du tar med deg 2-300 amerikanske dollar. Visum kjøpes ved ankomst eller ved passering over grenseovergang og må betales i amerikanske dollar. Ta gjerne med små sedler som 1, 5, 10 USD, disse er greie å bruke til tips.

Lokal valuta kan tas ut i minibank i byene, på landsbygda er det være vanskelig å ta ut lokal valuta. Det er seldent problemer å ta ut lokal valuta (Rupie) i Kathmandu.

BAGASJE PÅ FLY

Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Skal man fly innenriks småfly i Nepal må man pakke i myk bag, duffel bag. Store kofferter kan være vanskelig å få med seg i småfly.

Vanligvis gjelder 15 kg inkl. håndbagasje på innenriksflyginger i Nepal.

VISUM
Ekspedisjonsreiser anbefaler at visum kjøpes ved ankomst Nepal eller ved grensepassering. Kostnad for visum er 100 US$ (per 01. januar 2016) Visum kan ikke betales med VISA eller Mastercard, visum MÅ KJØPES KONTANT i amerikanske dollar. Kunden er selv ansvarlig med å gjøre seg kjent med landets visumregler og visumkostnader før avreise.

Det kreves også TO passbilder for å få visum.

SIKKERHET
Ekspedisjonsreiser, samarbeidspartnere og våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Ekspedisjonsreiser AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.

Dere besøker land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til et land i Asia innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.

Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte hotell, lodge, transportøren e.l. regelendringer kan oppstå uten at Ekspeidsjonsreiser AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

TIPS
Tips er endel av kulturen i Nepal. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere forlater han på flyplassen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er gjort.

De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.

MOBILDEKNING
GSM-dekningen i Nepal er relativt god.  De fleste byene har bra dekning – og det samme gjelder i fjellet.   Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

INNFØRSELSBESTEMMELSER TIL NORGE
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no.

VIKTIG KONTAKTINFORMAJSON
Nødtelefonnumre er: Politi 100, brannvesen 101, ambulanse: Røde Kors, Lalitpur 5545666, Røde Kors, Kathmandu 4228094, turistpoliti 4223681

Ambassaden i Nepal kan kontaktes på tlf: +977 15 545 307 eller pr e-post: emb.kathmandu@mfa.no.

Åpningstider: 08.30-16.30, fredager 08.30-14.00

Utenom ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no

TIDSFORSKJELL
Tidsforskjellen til Norge er 3¾ timer når det er sommertid i Norge, og  4¾ timer når det er vintertid i Norge. Retningsnummer for samtaler fra Norge til Nepal er +977

PRIS FRA

420 000,-

Ekspedisjonsstart: 05.april 2025
Antall dager: 60 dager
Vanskelighetsgrad: Krevende
Høyde: 8848 moh
Gruppestørrelse: 3 - 8 deltakere
Ledige plasser: 6
Prisen er basert på en dollarkurs på 8.5

PRIS INKLUDERER

All transfer iht. program

4 netter på hotell i Katmandu inkl. frokost

Et profesjonelt team med erfarne guider, kokk, kjøkken stab og bærere under trekking og klatring.

Flybillett til Kathmandu-Lukla-Kathmandu for alle klatrere og ansatte.

3 måltider om dagen (frokost, lunsj og middager med te eller kaffe)

Nasjonalparkavgift

Ekspedisjonstillatelse for å klatre Mount Everest (11,000 USD)

Klatretillatelse for Island Peak

1:1 Sherpa per deltaker på toppstøt

Alle kostander (lønn, mat, transport, forsikring mm) for guidene

Satellittelefon som guide bærer for kommunikasjon og tilgjengelighet for medlemmer for ekstra betaling.

Radio sett for kommunikasjon under klatringen.

Frysetørket mat over basecamp

Alt som kreves av faste og dynamiske tau

Stort privat telt i Basecamp for alle deltakerne

Solpanel / Generator for lys og lading av batterier

Ekspedisjonstelt over basecamp (2-3 pr telt)

8 flasker oksygen per deltaker Topp out / Summit maske og regulator.

2 duffelbagger fra Ekspedisjonsreiser

Avskjedsmiddag

 
IKKE INKLUDERT

Internasjonale flybilletter (fra kr 7500,-)

Summit-/ sikkhetsbonus 1500$ pr deltaker (obligatorisk!)

Tips til teamet (400$)

Lunsj og middag i Kathmandu

Personlig klatreutstyr

Reiseforsikring (må inkluderer evakuering med helikopter)

Nød evakuering, Helikopter redning om nødvendig

Drikkevarer

Utgifter dersom ekspedisjonen avsluttes tidligere enn planlagt