» EKSPEDISJON TIL MANASLU 2022

EKSPEDISJON TIL MANASLU 2022

  • Overblikk
  • Praktisk info

Bli med på ekspedisjon til verdens 8. høyeste fjell! 

Manaslu også kjent som Kutang, er det åttende høyeste fjellet i verden, og ligger i Mansiri Himal, en del av den nepalesiske himalaya, i den vestlige delen av Nepal. Navnet, som betyr "Åndens fjell", kommer fra sanskritordet Manasa, som betyr "intellekt" eller "sjel". Manaslu ble først kledd 9. mai 1956 av Toshio Imanishi og Gyalzen Norbu, medlemmer av den japanske ekspedisjonen. Det sies, "Som britene anser Everest sitt fjell, har Manaslu alltid vært et japansk fjell".
Manaslu på 8,156 meter over havnivå. Manaslu er den høyeste toppen i Lamjung-distriktet og ligger omtrent førti kilometer øst for Annapurna. Fjellens lange høyder og dalbreener tilbyr mulige tilnærminger fra alle retninger, og kulminerer i en topp som tårer bratt over sitt omliggende landskap, og er en dominerende funksjon når man ser det fra fjerne.

Denne ekspedisjonen i alt er en 40 dagers ekspedisjon, hvor 23 dager er satt av til klatredelen, med rotasjoner mellom campene og toppstøt. Ekspedisjonen starter med en kjøretur fra Kathmandu til Besishar. På bare 10 dager stiger høyden gradvis til 4.750m (Manaslu base camp). Trekkingruten passerer gjennom vakre landsbyer, småbruk, trange kløfter, rhododendron skoger, beiter med dyr og alpint landskap. Basecamp ligger ved morenen til Manaslubreen. Manaslu kan nåes fra mange ruter; vi vil imidlertid bruke standardruten (opp Nordøst), ruten som ble brukt av det japanske ekspedisjonslaget i 1956. 3 høye leire: C1 (5.500m), C2 (6.300m) og C3 (7.300m) vil være satt over basecamp. Klatringen fra basecamp mot toppen er i utgangspunktet grei og krever at du krysser isbreer, sprekker og bratte snøtrinn. Etter den tredje høyleiren og før den stigende siste pyramidehellingen, må du krysse tre separate lagdelte platåer. Etter å krysse disse platåene, klatrer vi den bratte skråningen for å nå toppen. Toppen hilser oss med følelsen av stor prestasjon og den himmelske utsikten.

Nå planlegger du ekspedisjonen med Ekspedisjonsreiser, slik at du kan nyte en problemfri ekspedisjon. Vi vil gjøre alle nødvendige arrangementer, inkludert nødvendige tillatelser, klatring dokumenter, reiser logistikk: flybillett, bakke transport og portere; Mat (3 måltider om dagen) og overnatting (helpensjon under trekking og klatringen). Videre tilbyr vi store private ekspedisjonstelt i basecamp, spisestue telt, kjøkken telt, toalett fasiliteter, bærbar dusj og telt overnatting for våre ansatte. 

Om du drømmer om å bestige Mount Everest i fremtiden er Manaslu det perfekte fjellet å forberede seg. 

Hotell i Katmandu: 
Hotel Mulberry eller lignende. Stardardrom inkl. frokost. 

Camper på fjellet: 
Basecamp: 4700 moh
Camp 1 (C1): 5700 moh
Camp 2 (C2): 6200 moh
Camp 3 (C3): 6900 moh
Camp 4 (C4): 7450 moh (dersom det er hensiktsmessig å starte toppstøtet fra C3 vil C4 utgå. Denne vurderingen blir tatt av ekspedisionslederen i samråd med gruppen).

ROTASJONER (disse kan forandre seg iht lokale forhold i fjellet og været: 
Rotasjon 1:
Basecamp - C1 og tilbake til BC

Rotasjon 2: 
Dag 1: BC - C1
Dag 2: C1 - C2
Dag 3: C2 - C3 - BC

FORKORTET DAGSPROGRAM
Dag 1
: Ankomst Nepal - transport til hotell
Dag 2: Forberedelser i Katmandu
Dag 3: Transport til  Besishar og organisering av bærere
Dag 4: Trek til Dharapani(1963m)
Dag 5: Trek til Goa (2515m)
Dag 6: Trek til Trek to Bhimthang(3590m)
Dag 7: Trek til Samdo(3875) via Larke pass(5,160m)
Dag 8: Trek til Samagaun(3520m)
Dag 9: Hviledag i Samagaun
Dag 10: Trek til Manaslu Base Camp (4700m-15421ft)
Dag 11-35: Klatreperiode på Manaslu
Dag 36: Pakke ned basecamp
Dag 37: Tilbake til Samagaun.
Dag 38: Fly tilbake til Kathmandu med helikopter
Dag 39: Hviledag i Katmandu
Dag 40: Hjemreise til Norge

DELTAKERSAMLING
De påmeldte ekspedisjonsmedlemmene samles til obligatorisk tursamling før avreise. På samlingen går vi gjennom utstyr, reiserute, høyde og sikkerhet. Målet med samlingen er å skape et samhold før en krevende ekspedisjon starter. Det vil også bli lagt opp til å prøve utstyr denne helgen. Dersom våre Sherpavenner er i Norge vil vi forsøke å få med èn av de lokale guidene denne helgen. 

HVEM KAN DELTA? 
Denne turen er ikke tilgjengelig for alle. Du må være i meget god form, du må ha erfaring med stegjern og tau, samt erfaring i høyden. Du bør ha vært på minst et fjell over 6000 meter (eks. Island Peak eller Aconcagua). Alle må på obligatorisk samling. Ta gjerne kontakt med oss dersom du er usikker. Vi forbeholder oss retten til å avvise deltakere vi mener ikke er klar for denne utfordringen. Du må ta legesjekk før turen! Ved påmelding ber vi deg fortelle om din erfaring i meldingsfeltet. 

SIKKERHET
Ekspedisjonsreiser AS legger stor vekt på sikkerhet. Vi har 24t telefonberedskap hjemme når noen er på tur. Det betyr at både reisende og pårørende kan kontakte vaktansvarlig dersom noe oppstår på tur eller hjemme i Norge. 

Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – som er den beste behandlingen mot høydesyke. Det er et krav at alle har tegnet gyldig reiseforsikring som inkluderer evakuering med helikopter samt hjemtransport før ekspedisjonsstart. 
Vi stiller store krav til vår lokale samarbeidspartner. Vi samarbeider med de vi mener er de beste i bransjen, og som er kjent for å sette sikkerheten til deltakerne høyt. Vi kan aldri garantere at ulykker ikke oppstår, men du kan være sikker på at vi har gjort det vi kan for å legge til rette for at sjansen for ulykker er lavest mulig. 

 

Programmet kan endre seg før avreise og underveis i ekspedisjonen. 

REISEVILKÅR
Husk å les igjennom dokumentet før du bestiller en reise. Informasjonen du leser under er også en del av våre reisevilkår. Det følger ekstra vilkår iht. risikoen på turen, les mer under. Alle som skal delta må signere kontrakt før avreise der deltakerne påtar seg risikoen ved å delta på ekspedisjonen. 

RISIKO
På våre reiser kan det oppstå farer og ulykker. Deltagere må være inneforstått med at deltagelse gjøres på eget ansvar. På enkelte av våre reiser er det større mulighet for farer eller ulykker enn på de fleste andre pakkereiser. På våre reiser kan det for eksempel være fare for skred, fall i bresprekker, forfrysninger, høydesyke, benbrudd og lignende (dette er ikke en uttømmende opplisting). Våre turledere og guider har erfaring fra turene de leder og deres anvisninger må følges. Ulykker eller ubehag kan likevel oppstå og i slike tilfeller kan det ikke gjøres gjeldende ansvar overfor turleder/guide eller overfor Ekspedisjonsreiser AS. 
Guidene kan endre programmet hvis dette etter guidens vurdering (Eller landets sikkerhetstjeneste) er nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker eller dersom det oppstår en naturkatastrofe som gjør at området ikke er mulig å være i eller at fjellet/turen/området blir stengt på grunn av sikkerhet. Dette inkluderer å avbryte turen eller deler av turen for en eller flere deltagere hvis guiden anser det som nødvendig for å ivareta sikkerheten til en eller flere deltager. Deltager er forpliktet til å følge guidens anvisninger. I tilfeller som beskrevet i dette avsnitt kan det ikke fremmes krav overfor turleder/guide eller overfor Ekspedisjonsreiser AS. 

AVBESTILLINGSBETINGELSER FOR EKSPEDISJON
Turen til Manaslu defineres som ekspedisjon. Ved avbestilling mer enn 6 mnd. før avreise tapes depositum (dvs at refusjon av det innbetalte beløp minus depositumets størrelse utbetales). Ved avbestilling mindre enn 6 mnd. før avreise tapes inntil 100 prosent av reisens totalsum. På enkelte av disse ekspedisjonene og spesialreisene kan det krav om deltagelse på en obligatorisk treningssamling. Dette gjelder turer av en slik art at vi må sikre oss at våre kunder er fysisk og psykisk skikket til å delta. Dette av hensyn til den enkelte deltager selv, medreisende og våre egne ansatte. Kravene og forutsetningene vi mener er nødvendige for å delta på den aktuelle turen, er beskrevet på våre nettsider. Dersom deltageren på treningssamlingen ikke viser seg skikket til å delta på ekspedisjonen, vil deltageren kunne bli nektet deltagelse på tur av E-R (se del B). I et slikt tilfelle vil deltageren kunne tape et beløp begrenset oppad til turens depositum. Deltagere på ekspedisjoner og spesialreiser, som av ulike årsaker ikke deltar på selve turen, vil også kunne belastes økonomisk for kostnader forbundet med deltagelsen på den obligatoriske treningssamlingen.

Les våre reisevilkår nøye før du melder deg på! 

PERMIT
Prisen på denne ekspedisjonen er basert på at klatretillatelsen koster 900 dollar. Dersom denne endrer seg før 2022 vil prisen bli satt opp tilsvarende, også for deltakere som allerede har meldt seg på. Dette gjelder også for de som allerede har bestilt til prisen som står i programmet. Dette gjelder også dersom dollarkursen endrer seg. Kursen prisen er basert på er 8,5.

FLYSIKKERHET
Reiser med nepalske flyselskap kan være forbundet med risiko. Det anbefales å undersøke listen over flyselskaper uten tillatelse til å lande i EU på grunn av dårlig flysikkerhet. Avganger til fjellområdene blir ofte kansellert, noen ganger flere dager på rad, på grunn av dårlige værforhold. Det er lurt å ta hensyn til dette i planlegging av reiser inn og ut av landet. Flyulykker i Nepals fjellområder er dessverre ikke uvanlig på grunn av vanskelige driftsforhold og manglende overholdelse av sikkerhetsstandarder.
Vær oppmerksom på at innenriksflyselskapene i Nepal ikke tilfredsstiller EUs krav. Vi opplever at fly over lengre strekninger, som for eksempel mellom Kathmandu-Lukla / Kathmandu-Phalplu / Kathmandu-Pokhara er tryggere og mer komfortabelt enn buss/minibuss. Vi er likevel pålagt av pakkereiseloven og EU-direktiver å informere våre gjester om at flyene i Nepal ikke har tilfredstiller EUs krav. Nepalesiske myndigheter jobber for å tilfredstille kravene, og ta gjerne kontakt med oss hvis du vil vite mer om dette.

REISEGARANTIFONDET
Ekspedisjonsreiser AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen gjør at du er sikret pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs.

Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

BETALING AV REISEN
Når vi mottar din bestilling/påmelding vil vi sende ut booking bekreftelse. Sammen med booking bekreftelsen sendes depositumsfaktura på 10.000,- per person.

Restbeløpet blir fakturert 120 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato.

Bestilles reisen 120 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 2 dager og sendt sammen med booking bekreftelsen.

PASS
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

VAKSINASJON OG REISERÅD
Kontakt ditt lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
For mer informasjon om hvilke vaksiner det anbefales av Folkehelseinstituttet.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

REISEFORSIKRING
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Forsikringen må være gyldig for ekspedisjon og inneholde evakuering. 

Ta med deg forsikringsbevis på reisen.
Reiseforsikringen MÅ dekke evakuering med helikopter. 

REISEREGISTRERING
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider.  Dette vil gjøre det enklere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem.  Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner.

Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

VALUTA
Vi anbefaler at du tar med deg 2-300 amerikanske dollar. Visum kjøpes ved ankomst eller ved passering over grenseovergang og må betales i amerikanske dollar. Ta gjerne med små sedler som 1, 5, 10 USD, disse er greie å bruke til tips.

Lokal valuta kan tas ut i minibank i byene, på landsbygda er det være vanskelig å ta ut lokal valuta. Det er seldent problemer å ta ut lokal valuta (Rupie) i Kathmandu.

BAGASJE PÅ FLY

Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Skal man fly innenriks småfly i Nepal må man pakke i myk bag, duffel bag. Store kofferter kan være vanskelig å få med seg i småfly.

Vanligvis gjelder 15 kg inkl. håndbagasje på innenriksflyginger i Nepal.

VISUM
Ekspedisjonsreiser anbefaler at visum kjøpes ved ankomst Nepal eller ved grensepassering. Kostnad for visum er 100 US$ (per 01. januar 2016) Visum kan ikke betales med VISA eller Mastercard, visum MÅ KJØPES KONTANT i amerikanske dollar. Kunden er selv ansvarlig med å gjøre seg kjent med landets visumregler og visumkostnader før avreise.

Det kreves også TO passbilder for å få visum.

SIKKERHET
Ekspedisjonsreiser, samarbeidspartnere og våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Ekspedisjonsreiser AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.

Dere besøker land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til et land i Asia innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.

Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte hotell, lodge, transportøren e.l. regelendringer kan oppstå uten at Ekspeidsjonsreiser AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

TIPS
Tips er endel av kulturen i Nepal. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere forlater han på flyplassen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er gjort.

De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.

MOBILDEKNING
GSM-dekningen i Nepal er relativt god.  De fleste byene har bra dekning – og det samme gjelder i fjellet.   Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

INNFØRSELSBESTEMMELSER TIL NORGE
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no.

VIKTIG KONTAKTINFORMAJSON
Nødtelefonnumre er: Politi 100, brannvesen 101, ambulanse: Røde Kors, Lalitpur 5545666, Røde Kors, Kathmandu 4228094, turistpoliti 4223681

Ambassaden i Nepal kan kontaktes på tlf: +977 15 545 307 eller pr e-post: emb.kathmandu@mfa.no.

Åpningstider: 08.30-16.30, fredager 08.30-14.00

Utenom ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no

TIDSFORSKJELL
Tidsforskjellen til Norge er 3¾ timer når det er sommertid i Norge, og  4¾ timer når det er vintertid i Norge. Retningsnummer for samtaler fra Norge til Nepal er +977

PRIS FRA

140 000,-

Ekspedisjonsstart: 05.september 2022
Antall dager: 40 dager
Vanskelighetsgrad: Krevende
Høyde: 8163 moh
Gruppestørrelse: 3 - 6 deltakere
Ledige plasser: 3
Prisen er basert på en dollarkurs på 8.5

PRIS INKLUDERER

All flyplasstransport i henhold til program

4 netter på hotel Mulberry i Kathmandu inkludert frokost

Transport fra Katmandu til Arughat

Helikopter fra Samagaun til Katmandu etter bestigning

Tre måltider om dagen med te eller kaffe

Klatretillatelse for Manaslu (900 USD)

1:1 klatresherpa per deltaker

Kokk og kjøkkenmannskap i basecamp 

Bærere til å bære bagasje, mat og utstyr (40kg pr deltaker)

Lønn og forsikring til hele det lokale hjelpeteamet

Skummadrasser, Spisestue / Kjøkken // Toalett / telt med varm dusj
Bord, stoler og alt nødvendig kokkeutstyr

Solpanel / Generator for lys og batterilading i Base Camp

Gassvarmer for spisestelt ved basestamp

Et telt per deltaker i basecamp

Måltider i høydecampene (Real Turmat o.l)

Epi gass og brenner over basecamp

4 flasker oksygen med siste versjon av maske og regulator

Felles klatreustyr som kreves for å gjennomføre ekspedisjonen

Radio sett for kommunikasjon

Avskjedsmiddag i Kathmandu

Ekspedisjonsreiser duffelbag (2 stk pr deltaker)
 

IKKE INKLUDERT I PRISEN

Internasjonale flybilletter (fra kr 7500,-)

Summit / Sikkerhetsbonus USD 1000 pr deltaker

Lunsj og middag i Kathmandu 

Utgifter i forbindelse med evakuering eller at ekspedisjonen avsluttes før planlagt tid

Personlig bekledning og utstyr

Forsikring: Reise / Ulykke / Medisinsk / evakuering

Visum til Nepal

Tips til teamet (ca. 350 USD)

Evakuering - husk å tegne god reiseforsikring! 

Alle andre personlige utgifter.