INSPIRASJON

TUSEN OG EN NATT I MAROKKO

Publisert: 06/12/2017 oppdatert: 07/12/2017

Yrende liv i storbyene, ørken så langt øyet ser, skyhøye fjell og flotte strender langs kysten. I Marokko får du alt. Og mer til. Du kan starte din reise med Norwegians direkte flyvning fra Gardermoen til Marrakech. I hjertet av Marrakech, i medinaen, finner vi et av Afrikas travleste torg, Djema el-Fna. Torget har både puls og nerve. Lydnivået er høyt, spesielt om kvelden. Lukt, smak og farger gjør deg nærmest susete i hodet. Inntrykkene er mange.
Marrakech er en gammel berberby, og er kongerikets fjerde største. Navnet betyr Guds Land, og ble anlagt i 1070. Byen har en behagelig temperatur om sommeren og med en flyreise på under fem timer så er dette et populært reisemål for eventyrlystne nordmenn. 

Djema el-Fna på dagtid. 

Du kan oppleve mange severdigheter og skjulte skatter i byen, som i tillegg til den velkjente medinaen, også huser blant annet den botaniske hagen Jardin Majorelle, som den tidligere franske designeren Yves Saint Laurent har bidratt til å pusse opp.

Du kan besøke den gamle Ben Youssef-koranskolen, som i sin storhetstid huset 900 elever. Skolen ble grunnlagt i det 14. århundre, og er i dag et museum. En liten gåtur unna ligger Koutoubia-moskeen.
Når du reiser til Marokko anbefaler vi at du bor på en Riad. For 4-500 kroner får du både god standard og god service. En Riad gir deg det samme som et hotell gir, bare med personlig og kanskje med en mer avslappet atmosfære. 

Labyrinter av gater med boder og souker, som strømmer ut fra torget Djemaa el-Fna, er mange. Og du går deg bort før eller siden i de trange gatene. Men fortvil ikke, du finner alltid tilbake til torget. Og du kan alltids spørre. Selv om noen ønsker noen dirham for tjenesten. Kommunisere kan du fint gjøre på engelsk. Snakker du fransk er det en fordel. Marokko fikk sin politiske uavhengighet fra Frankrike i 1956, noe som har satt sine spor.

ATLASFJELLENE
Etter noen dager i travle Marrakech kan du legge reisen videre til Atlasfjellene. Imlil ligger knappe to timer unna storbyen og her får du en helt annen side av Marokko enn Marrakech til nå har vist. De små berberlandsbyene er sjarmerende. Fjellene er høye. Fra Imlil er du bare et par dager vandring fra toppen av Nord-Afrikas høyeste fjell, Jebel Toubkal. 4167 høydemeter er ikke for hvem som helst, men på sommerstid er denne toppen overkommelig for de fleste med god grunnform og motivasjon. 

Det er ikke bare det høyeste fjellet som trekker turister til området. Den storslåtte naturen kan nytes stort sett over hele fjellkjeden. Her får du alt fra korte dagsturer til to-ukers turer. Når en møter det gjestfrie folkeslaget, puster inn den rene luften og blir belønnet med en unik natur er det ikke vanskelig og forstå at alle som en gang er på besøk, ønsker seg tilbake. Opplevelsene Marokko tilbyr er mange. Og forskjellige. Fra travle markeder i storbyer til adrenalin og tynn luft i Atlasfjellene. En annen side av Marokko som er verdt å få med seg er ørkenen. Å se solnedgangen og stjernehimmelen fra Sahara er en opplevelse i seg selv. Det er en lang kjøretur fra Marrakech til Erg Chebbi. Underveis er det en overnatting og mange fine opplevelser. Et av stoppene er ved den gamle byen Ait Ben Haddou. Denne byen var et knutepunkt for karavanene mellom Marrakech og Sahara. Flere kjente filmer har blitt spilt inn her, blant annet Gladiatoren og Game of Thrones. 

I Erg Chebbi er det normalt med en eller flere netter i ørkenen. Dersom du har en natt vil du ri ut til ørkencampen rett før solnedgang. Underveis stopper du og får oppleve at solen går ned i horisonten fra toppen av en sanddyne. Dette er magisk. Fremme i campen vil det bli servert en god middag - ofte etterfulgt av sang og dans. Skru av lysene, gå opp på en sanddyne og nyt den klare stjernehimmelen. Dette øyeblikket er verdt hele den lange kjøreturen. 
Morgenen etter står du tidlig opp for å få soloppgang mens du rir tilbake til sivilisasjonen. Husk å ta med kameraet - her får du gode bilder! 

ATLANTERHAVSKYSTEN
Om du ønsker noe annet enn ørken, fjell og storby kan et opphold langs kysten være en mulighet. Legg reisen til den tidligere «hippiebyen» Essaouira. Her er tempoet lavere enn i Marrakech og klimaet er behagelig.
Her finner du koselige restauranter med nydelig mat, kafeer, strender og ikke minst havnen. Aktiviteten er stor når fiskebåtene kommer inn, og når solen forsvinner ned i Atlanterhavet. Fra denne byen kan du også dra ut på dagsturer på kamel langs strendene. Dette er en fin måte å oppleve kysten på. 

Byen er flere tusen år gammel, og allerede for 3000 år siden var det en viktig havneby. I nyere tid lot den amerikanske regissøren og forfatteren Orson Welles seg sjarmere av byen. En statue av ham står i byen i dag. Det sies at blant andre Jimi Hendrix, Frank Zappa og Janis Joplin la sin elsk på byen, og mange dro hit for å nyte fred og ro og ta seg en blås i det fri.
Turen fra Marrakech tar i underkant av tre timer. Veiene er fine og trafikken er ikke noe å bekymre seg for.Og etter å ha gått seg vill gjennom Marrakech, vandret rundt i Atlasfjellene og nytt late dager ved kysten, reiser man hjem med eventyrlige opplevelser til en overkommelig pris.
Vi vet hvordan, når vil du reise? 

 

Sjekk ut noen av våre program her: 
Atlasfjellene & ørkenvandring i Erg Chebbi - Vår bestselger! 
Kamelvandring langs Atlanterhavskysten
Bestigning av Nord-Afrikas høyeste fjell, Jebel Toubkal