BlogG & Reisedagbok

TIL FOTEN AV EVEREST - VERDENS FINESTE VANDRETUR

Publisert: 22/03/2017 oppdatert: 31/12/2017

Det er mange som drømmer om å oppleve fjellturen inn til foten av Mount Everest. En fjelltur som blir beskrevet som en av de fineste turene en norsk fjellturist kan oppleve. Hva gjør denne turen så spesiell? Er det folkeslaget? Er det maten? I dette innlegget skal vi prøve å gi deg et innblikk i hva en kan forvente når en melder seg på en reise til Nepal med mål om å vandre inn til foten av verdens høyeste fjell. Det er mange som drømmer – men enda færre realiserer drømmen. Det vi vet er at ingen av de som oppfylte drømmen sin, angret. 
 

Hvorfor er det egentlig så mange som drømmer om denne turen? 
Denne turen er langt ifra ukjent i turmiljøet. De fleste av oss kjenner eller vet om en som har vært i Nepal og opplevd nettopp denne turen. Dette er en av de mest populære fjellturene i verden, og tusenvis av fjellturister reiser årlig til Nepal for å oppleve dette eventyret. Det er kanskje på grunn av at Nepal er så totalt forskjellig fra vårt eget land at det gir så store inntrykk. Når man ankommer Nepal så kommer man umiddelbart inn i en ny og spennende verden, der nesten alt er ulikt hverdagen vi selv har og kjenner. Det er folksomt, det er varmt og en kombinasjon av nye lukter, smaker og opplevelser gjør at Nepal finner sin naturlige plass i folks hjerter. Folkeslaget er vennlig og gjør det de kan for at turistene skal føle seg hjemme – selv om de er langt hjemmefra. 

Det å reise fra kultursjokket i travle Katmandu og opp til Lukla er som å komme inn i en helt annen verden selv om turen kun tar 30 minutter. En helt annen atmosfære og en helt annen ro. Alt virker så rolig og ting skjer i sitt eget tempo. Fjellturen opp til Everest basecamp er ikke så veldig tung, selv om enkelte dagsetapper er lange.  Tempoet er rolig, og det er mange pauser underveis. I motsetning til for eksempel
Kilimanjaro og Inka Trail så overnatter du her i lokale gjestehus i senger. I gjestehusene er det et felles spiserom der alle får servert mat bestilt fra en meny med mye forskjellig mat å velge i. Her får du også servert te eller kaffe til alle måltider. Mineralvann, brus og andre leskedrikker kan kjøpes i omtrent hver landsby som passeres helt opp til basecamp. Prisen vil naturligvis øke underveis, men det er alltid noe tilgjengelig. Dette er en tur der tempoet styres etter dagsformen og pausene man ønsker. 


Flyplassen i Lukla

Flyturen til Lukla: 
Dette er kanskje en av de mest spektakulære flyvningene i verden. Flyturen tar 30-35 minutter fra Katmandu. Underveis kan en se flere av verdens høyeste fjell som Manaslu og Annapurna. De siste minuttene flyr en lavt over åser og fjell før en får øye på Lukla i det fjerne. Flystripen ser ekstra liten ut på avstand og samtlige i flyet sitter spente og følger med på landingen og hvordan pilotene jobber i cockpiten. 

Lukla er både start og mål på flere av de mest populære turene i Nepal. I denne sjarmerende lille byen finner du gjestehus, mange små butikker og kafeer. Starbucks er noe du vil legge merke til når du går igjennom hovedgaten. Denne er nok ikke ekte men kaffen er god og det er gratis Wifi. 

 

På vei til Phakding fra Lukla

Hvordan er en typisk dag på denne fjellturen? 
Dagen starter med frokost rundt klokken 07:30 og vandringen starter etter frokosten er fortært. Dagsetappene varierer fra 3-7 timer. Etter rundt tre timer er det tid for lunsj og maten blir servert på et gjestehus underveis. Etter lunsj er det kun siste etappe igjen før en ankommer dagens mål. Ettermiddagen er alltid fri til egen disposisjon og kan benyttes til å utforske området rundt, kjøpe survenirer i landsbyen du bor i eller å slappe av med kortspill eller en god bok. Middag blir servert i 19-20 tiden hver dag. 

 

Kan alle klare denne turen? 
Fjellturen til Everest basecamp er en tur som de fleste i normalt god fysisk form kan klare. Om du klarer å gå på lengre turer flere dager i strekk så skal det ikke være store problem med å fullføre denne turen. Selv med lange dagsetapper så er tempoet rolig og pausene mange. Vi anbefaler likevel at du snakker med din fastlege dersom du er usikker på om du kan klare denne turen. Våre guider er profesjonelle og har lang fartstid som fjellguide og vil i samråd med deg vurdere hvordan dagene går. Det er verdt å nevne at det er vanlig at både bar og voksne over pensjonistalder helt fint kan klare denne turen.
 

 


På akklimatiseringstur opp til Dingboche Ri på 5050moh. Vakre Ama Dablam i bakgrunnen. 


Kan jeg bli høydesyk? 
Når man har som mål å komme seg opp til foten av verdens høyeste fjell og i tillegg gå opp på toppen Kala Pattar på 5545 høydemeter så må en være innforstått med at det er sjanser for at man kan oppleve høydesyke. Dette kan i noen tilfelles spille inn på om turen kan fullføres eller ikke. Turen inn til Basecamp er lagt opp til veldig god akklimatisering, både på grunn av at en beveger seg opp og ned flere hundre høydemeter flere dager på vei oppover og fordi det blir lagt inn ekstra dager som skal fungere som akklimatiseringsdager der målet er å tilvenne seg høyden for de neste dagene. Så lenge man spiser godt med mat, drikker mye og tar seg god tid oppover fjellet så er sjansene veldig store for at en når målet. Om en derimot blir høydesyk underveis så vil du i samråd med guiden finne beste løsning der og da. Dette kan i noen tilfeller ende i at man må avbryte turen og snu. Helsen kommer alltid først. Om du får hodepine underveis så må du ikke være redd, det er helt normalt. 

 

Fins det andre turer opp til Everest basecamp som jeg kan ta? 
Ja, det fins flere alternativer som ender i Everest Basecamp. En mulighet er å ta en avstikker innom
Island Peak (Imja Tse). Dette fjellet er 6189 meter høyt og gir en spektakulær utsikt mot flere av verdens høyeste fjell. Turen er tung og går over bre med flere luftige partier. På Island Peak bruker du klatreutstyr og får automatisk følelsen av at du er på en ekspedisjon. Selve bestigningen av Island Peak tar 12-15 timer fra du starter i Highcamp til du er tilbake i Chukhung. 

Et annet alternativ er å gå viaGokyo innsjøenfor så å krysse Chola passet for så å gå inn til Basecamp via Khumbu-dalen. Dette er også en populær tur men med mindre turister enn den klassiske turen inn til Everest basecamp. 

Gokyo-innsjøen

 

Hva er Kala Pattar? 
Kala Pattar er en liten fjelltopp som ligger ovenfor Gorak Shep og Everest Basecamp. Toppen gir en spektakulær 360 graders utsikt mot Everest og Himalaya. Det er normalt å starte turen mot denne toppen om natten for så  å få soloppgang fra toppen. Dette er et fast innslag på de fleste program til Everest basecamp og blir sett på som høydepunktet på turen hos de fleste. Kala Pattar er 5545 meter høyt og blir med dette det høyeste punktet på denne turen (med mindre en går via Island Peak).

 

Trenger jeg mye utstyr? 
Om du reiser i høysesongen så kan du være relativt sikker på at du får bra vær i hele perioden, bortsett fra en og annen ettermiddags byge. Vi anbefaler likevel at du tar med deg klær og utstyr som gjør at du kan stå imot uforutsette vær forandringer. Du kan derfor ta utgangspunkt i å ta med klær og utstyr som passer til en kald vinterdag i Norge. I starten av turen er det normalt ingen problemer å bruke shorts og t-skjorte men dette endrer seg etterhvert som dagene går og til nærmere Basecamp en kommer. De siste dagene inn mot basecamp kan det også være behov for dunjakke om temperaturen er lav nok. Om det ikke er regn og stien er tørr så fungerer joggesko de første dagene. Etterhvert som terrenget blir mer ulendt så kan det være en fordel å bruke høye fjellsko for å støtte anklene. De siste dagene er fjellsko nødvendig. Se gjerne utfyllende utstyrliste inne på dette
turprogrammet

 

Når er den beste tiden å reise? 
Den beste tiden å vandre til Everest basecamp er i oktober - november da disse månedene som oftest har best vær og klar sikt. Merk deg at det mest sannsynlig ikke er noen telt eller klatrere i basecamp på denne tiden da klatresesongen i Nepal er fra april - juni. 
Den andre sesongen i Nepal er fra mars til slutten av mai. I denne perioden er det fullt liv i basecamp og hundrevis av klatrere gjør seg klar til å prøve seg på verdens høyeste fjell. Rododendronskogene er i disse tider også i full blomst, noe som gjør at deler av stien er ekstra fargerik i denne perioden. Det er også mulig å ta denne turen i desember - mars også med vær beredt på at det kan være litt kaldere i disse månedene. 

 


Ama Dablam sett fra Dingboche Ri på 5050moh.


Kan vi reise på en privat tur? 
Ekspedisjonsreiser baserer seg først og fremst på å skreddersy reiser for privatpersoner, vennegjenger, lag eller bedrifter som ønsker å reise på private turer. Vi kan derfor skreddersy turer der du reiser alene eller med ditt eget private reisefølge. Du reiser da med egne private guider, bærere og annet personell. Dette kan gjøre at turen din blir mer fleksibel enn i en større gruppe der det må tas hensyn til flere mennesker. Nepal er også et godt egnet land å reise alene til. Om du for eksempel reiser til Nepal med en venn med mål om å gå inn til Everest basecamp så vil du bli møtt på akkurat samme måte som om du ankom i en større gruppe. Dere vil få en egen privat guide og bærer som skal følge dere på fjellturen. Dette er en fin måte å oppleve Nepal. Hva er vel bedre enn å nyte et eventyr sammen med en som en kjenner? Om du likevel ønsker å reise sammen med en større gruppe for å bli kjent med nye mennesker så kan du også melde deg på en av våre gruppeturer. På gruppeturene er det også norsk reiseleder som kan støtte og hjelpe om det noe som skjer – i tillegg til de lokale guidene. 

 

Hvordan bestiller vi denne turen? 
Om du ønsker å delta på en av våre
gruppeturerså kan du gå inn å trykke på ''påmelding til denne turen'' og deretter fylle inn skjemaet og sende inn. Du vil da få en bekreftelse på epost og en depositumsfaktura på kr 3000,-. Om du derimot ønsker å reise på en privat tur med ditt eget private reisefølge så kan du sende oss en henvendelse på epost eller via kontaktskjemaet så lager vi et program ut ifra dine ønsker. Det er da viktig for oss at du fyller inn når dere vil reise, hvor mange som reiser og hva dere ønsker å oppleve på turen. Vi lager da et programforslag til dere med pris og foreslått flyreise. Dersom du ønsker å gjøre forandringer på det foreslåtte programmet så ordner vi selvfølgelig det. Når du føler at du er klar til å bestille reisen så får du en faktura på depositum og fly for å sikre flyreisen. Restbeløpet blir fakturert 90 dager før avreise. 

 

 

Vi ønsker at så mange som mulig får oppleve hvor flott Nepal faktisk er. Om du drømmer om å oppleve dette landet så hjelper vi deg gjerne med å planlegge turen. Under her så har vi eksempler på flere flotte turer som går til Everest basecamp!

 

Everest basecamp med bestigning av Island Peak 6189M
Les mer om turen her! 

Everest basecamp trek - verdens vakreste vandretur? 

Les mer om turen her!