BlogG & Reisedagbok

SAFARI I MASAI MARA - LØVENES RIKE

Publisert: 31/05/2017 oppdatert: 12/12/2017

Safari i Masai Mara
Masai Mara er Kenyas mest populære naturreservat, noe som egentlig ikke er så rart. Reservatet er svært dyrerikt og gir store sjanser for å se ‘’the big five’’. Dessuten inntreffer den store migrasjonen her hvert år, en dramatisk reise der store flokker forflytter seg over savannen. De aller fleste som skal på safari i Kenya velger å legge et besøk innom Masai Mara. 

Fakta
Offisielt navn: Masai Mara National Reserve 
Areal: 1510 km2 
Etablert: 1961
Beste tid: Bra hele året, men på sitt beste mellom juni og oktober

Historie
Masaiene kom til området Serengeti-Mara på 1700-tallet. Rundt 1900 økte urbaniseringen og masaiene begynte å bevege seg mot byene i stedet. Mara National Reserve blei opprettet i 1948 og bestod da av et 510 km2 stort område, som i dag kalles Maratriangelen. Fra og med 1954 ble løver, geparder og neshorn beskyttet mot jakt. Syv år senere, i år 1961, ble Masai Mara National Reserve grunnlagt. 

Geografi
Masai Mara, eller ‘’Mara’’ som reservatet kalles av lokalbefolkningen, ligger i det vestlige Kenya, 270 km fra hovedstaden Nairobi. Reservatet strekker seg inn i de nordlige delene av nabolandet Tanzania, men denne delen av parken heter Serengeti. Masai Mara er også en del av The Great Rift Valley som går fra nordøstlige Etiopia til Mosambik-kanalen. Systemet, som består av fordypninger og sprekker, har oppstått på grunn av at det afrikanske og det arabiske kontinentplatene sakte har flyttet seg fra hverandre. 
I øst står de staselige Ngamafjellene synlig fra hvert hjørne av parken, mens de mindre fjellene Ol Opelagonya og Ololoitikoshi ligger i sørøst. Fra Ngamafjellenes fot til Mara-elven strekker en flatere slette seg ut, Området er klassisk østafrikansk med kort gress og spredte akasie trær. Den vestre delen av Masai Mara, som er reservatets eldste del, kalles Mara Triangle. Naturen i området er det mest dramatiske i Masai Mara, med den 400 meter høge Oloololobranten, hvor flere scener fra filmen Mitt Afrika (Out of Africa) ble spilt inn, og de mange slottslignende fjellformasjonene. Oloololobranten har en egen inngang: Oloololo gate. 

Klima
Masai Mara ligger 1500-2200 meter over havet, noe som gjør klimaet noe fuktigere og mildere en i andre lignende miljøer. Den varmeste perioden er i desember og januar, mens juni og juli er de kaldeste månedene. Vær-messig, er parken finest å besøke fra august til oktober, men selv under de kaldeste månedene er ettermiddagstemperaturen sjeldent under 20 grader. I mars, april og mai og i november er det regntid. Mange av campene er stengt i denne perioden på grunn av reservatet er gjørmete med begrenset fremkommelighet. 

Dyr
At Masai Mara er ansett som en av verdens beste nasjonalparker er i stor grad på grunn av sitt rike dyreliv. Hvis du ønsker å se løver under din reise til Kenya, er Masai Mara et bra valg. Reservatet er et av Afrikas mest løve tette områder. Å se løve daglig er nesten garantert, spesielt på de åpne slettene. Tilbringer du tre dager eller mer i reservatet er sjansen stor for at du også har fått sett både gepard og leoparder. Geparder blir sett regelmessig i Maratriangelen. Leopardene er sjeldne, fordi de sjeldent vandrer på slettene på dagtid. Iblant kan de ses hvilende i et tre. Et mer ukjent kattedyr, som også trives i Masai Mara er servalen. Servalen, som er liten med en gepard flekkete pels og store ører. Enda sjeldnere er Karakalen, som er jevn brun, uten flekker med store dusker på ørene. 

Men Masai Mara er så mye mer enn bare kattedyrenes nasjonalpark. Få plasser i Afrika er like dyrerrike. Elefantflokker marsjerer gjennom reservatet, villsvin springer forbi med halen i været og staselige giraffer strekker seg mellom Acacias trærne. I Masai Mara trives hyener, gaseller og bavianer. Sjakaler, villhunder er også dyr som er vanlig å se i Masai Mara. I reservatet lever også masaigiraffen, en underart av den typiske giraffen. Den er lettest å kjenne igjen på mønsteret som skiller seg fra det klassiske giraffmønsteret. 

Dyr krysser Mara-elven

Den sentrale sletten mellom to elver tiltrekker seg flest dyr. Skal du har størst sjans for å se gepard under din kenyareise bør du oppsøke gresslettene rundt paradissletten. Rhino Ridge, overfor Paradissletten, bruker også ikke å leve opp til navnet sitt. Den sentrale sletten har en fantastisk utsikt, spesielt rundt august – oktober når store flokker av hovedsakelig gnuer og sebraer er på sletten. Den beste utsikten over flokkene kan du se fra Lookout Hill. Også andre områder av parken tiltrekker seg dyr. Reservatets østlige deler, med Ngamafjellene, er gresslettene steinete. I krattlever nesehorn, og i utkanten vandrer bøffel, dikdiker og impalaer. 

Elvene tiltrekker seg en rekke dyrearter. Langs Mara elven er det såkalte flodhest dammer der flokker av flodhest flyter rundt i det gjørmete vannet. Krokodiller, otere og ulike typer fugler forekommer også. I de frodige skogene rundt elvene, lever leoparder og grønne marekatter. Nedenfor den vakre Oloololobranten, på den åpne gressletten, finnes periodevis mange sebraer og gnuer. I Maratriangelen trivst de store kattedyrene. Her fins også muligheten for å se the big five, selv om nesehorn er relativt uvanlig. 

I Masai Mara finnes det mulighet for å se ekte drama og jakt på nært hold under den store migrasjonen, når over en million gnuer, sebraer og andre plantespisere vandrer fra område til område på jakt etter beite og vann. Flokkene beveger seg langs en forutbestemt vei i en 3200 km lang sirkel igjennom Serengeti i Tanzania og Masai Mara i Kenya. 

 

Om du vil oppleve migrasjonen under din reise til Kenya bør du besøke Masai Mara mellom juli og oktober. Dyrene kommer til Masai Mara fra Serengeti i juli, vanligvis til reservatets sørvestre del, med Maratriangelen. Først kommer de i mindre flokker men etter hvert ankommer flere og flere dyr i kortere intervaller. Mellom august og september bor dyrene i Masai Mara. I starten holder de til i vestre Masai Mara men til slutt sprer de seg til andre deler av reservatet, avhengig av hvor de tror de kan finne best beite. I oktober begynner flokkene å bevege seg tilbake til Serengeti. Enkelte flokker blir i Kenya helt til november, men når den lette regnperioden i november er over har de aller fleste dyrene vandret over grensen til Tanzania. 
Migrasjonens mest dramatiske opplevelser er når flokkene krysser Mara-elven, noe som kan forekomme flere ganger i løpet av dyrenes besøk i Masai Mara. Det finnes åtte store kryssinger. De fire mest brukte er innenfor en 5 km lang stekning langs Mara-elven, oppstrøms fra elveløpet med Talek. 

Vanligvis stopper gnuen på elvebredden og venter. Etter hvert som dagene går vokser gruppen seg større og større. Tusenvis av gnuer er samlet, men det først når en utålmodig gnu krysser elven de store massene tør å krysse. I vannet venter sultne krokodiller på at gnu skal trå galt. Omtrent 3000 gnu dør hvert år under kryssingene. 
Hvis du ikke kan besøke Masai Mara i perioden juli-oktober trenger du ikke være motløs. Selv uten flokker fra den store migrasjonen er reservatet svært dyrerikt! 

The Big five
For å se de fem store – Elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard – er Kenya det rette reisemålet. I Masai Mara er muligheten større enn i landets andre reservat. Løver går an å se nesten daglig, og elefanter og bøfler er vanlig. Her finnes til og med sjans for å se neshorn og leopard, men det er mer sjeldent. En god ide kan derfor være å i tillegg til å besøke Masai Mara, besøke Lake Nakuru, der neshorn og leoparder er vanligere. 

Aktiviteter
I Masai Mara finnes det mulighet for å oppleve en safari i Kenya fra et annerledes perspektiv. Du kan nemlig dra på ballongsafari. Turen går i en varmluftsballong som starter tidlig om morgenen. Under en times tid svever den over savannen og en får fugleperspektiv over dyrene, slettene og en vakker soloppgang. Luftballongen veksler høyde og kan vise deler av reservatet som er vanskelig å se med bil. Ballongen går an å styre men følger vinden og kan derfor ikke stoppe. Ballongsafari kan en gjøre året rundt, men den optimale tiden er mellom juli og september, når de enorme flokkene av dyr er i bevegelse takket være den store migrasjonen. 

Overnatting
Det finnes overnattingsmuligheter, både i og utenfor Masai Mara. De vanligste er lodger og telt leirer. En lodge er et slags villmarkshotell der gjestene bor i hotellrom eller bungalows. Vanligvis har rommene to senger, men på visse lodger år det an å ordne ekstrasenger. Toalett og dusj er privat, mens matsalen/restauranten dels med andre gjester. Andre fasiliteter er ofte en bar og kanskje et basseng. De fleste lodgene har en hage, og noen har til og med utkikksplasser hvor en kan se på dyr. 
En teltcamp er en permanent leir de gjestene bor i store safaritelt. Det er ikke trange telt der du ikke kan stå oppreist, men 12-20 m2 med god takhøyde. Standarden og servicen er som på et hotell, men veggene er laget av teltduk. Telt er vanligvis ment for to personer, men ekstraseng er mulig på flere camper. Privat toalett og dusj er også vanlig. 
Standarden på de fleste lodger og camper er bra, selv om du befinner deg i den afrikanske bushen. Rommene er rene, du har eget toalett og dusj og sengene er dekket med myggnetting. Det finnes også luksuslodger dersom en ønsker høyere standard. 

 

Vil du oppleve et spektakulært eventyr? 
Sjekk gjerne ut turene under, og husk, vi skreddersyr reisen slik som dere ønsker! 

 

MASAI MARA - LØVENES RIKE & MALINDI
Les mer om turen her! 

SAFARI I KENYA & ZANZIBAR
Les mer om turen her!