INSPIRASJON

ISLAND PEAK - DIN FØRSTE 6000-METER?

Publisert: 22/02/2018 oppdatert: 27/02/2018

Har du allerede vært på Kilimanjaro, Mount Elbrus eller kanskje vandret inn til Everest basecamp? Kanskje du bare ønsker en ny utfordring og en spektakulær naturopplevelse? Island Peak gir deg nettopp det. Utfordringer og naturopplevelser. 

Island Peak eller Imja Tse som det blir kalt lokalt er et fjell i østre del av Nepal, i Khumbudalen. Fjellet ble besteget for første gang i 1953 i forbindelse med et treningsopplegg før en Mount Everest ekspedisjon. Navnet Island Peak kommer av at fjellet så ut som en øy omringet av et hav av is sett fra Dingboche. 

På våre turer til Island Peak har vi lagt inn at vi går til Everest basecamp først. I tillegg tar vi en snartur opp på Kala Pattar som byr på en fantastisk 360 graders panoramautsikt mot Mount Everest, Nuptse og de andre høye fjellene innerst i Khumbudalen. Her legger vi grunnlaget for Island Peak med å tilvenne kroppen høyden. 

Vi får mange spørsmål om Island Peak, og noen av spørsmålene vil vi ta for oss i dette innlegget. 

Hvor vanskelig/tungt er det å bestige Island Peak? 
Å klatre Island Peak er ikke lett, men du kan gjøre det lettere ved å tilbringe flere dager på fjelltur inn til fjellet. Kroppen trenger tid til å akklimatisere seg (tilvenne seg høyden).Vi går til toppen på dag 13 på vår tur, dette gjør at vi har god tid før toppstøtet til å tilvenne kroppen høyden. Du vil bære en ryggsekk på ca. 5 til 7 kg og du trenger en god grunnform for å prøve deg på denne turen.

Hvordan burde jeg forberede meg før Island Peak? 
Alt er avhengig av hvor godt forberedt du er fysisk når du melder deg på eller bestiller en tur. Er du i god fysisk form og er motivert er du nok allerede klar. Er du derimot dårlig trent trenger du noen måneder med målrettet trening for å være klar for denne utfordringen. De viktigste aspektene ved suksess kommer fra din evne til å tilpasse deg høyden, din erfaring og hvordan du takler å leve enkelt, tar vare på kropp og hygiene og evnen til å være positiv til utfordringene som kommer. Å holde tankene i et positivt lys vil være viktig for å lykkes. Fjellturer er kanskje den viktigste forberedelsen du kan gjøre. Ved å legge litt ekstra vekt i ryggsekken når du er på tur, trener du til beina og kroppen på det som kommer. Om kroppen din er vant til å håndtere mer vekt enn det du vil gå med i Nepal vil dette gjøre dagene lettere og mer behagelig. Når du trener bør du øke vekten i sekken din gradvis. Fyll gjerne vann i flasker som du bærer opp fjellet slik at du kan tømme vann ut igjen for å spare knær på veien ned. 

Hva trenger jeg av utstyr for denne turen? 
Til den første delen av turen trenger du fjellutstyr som passer til en fjelltur i Norge. Om du deltar på en av våre gruppeturer så er disse satt opp i periodene med best vær. Du kan derfor oppleve sol og fint vær hele turen - med mulighet for noen regnbyger/snø innimellom. Du trenger derfor gode fjellsko og joggesko som fottøy på vandreturen inn til Everest basecamp og tilbake. På dagtid er det normalt nok med en fleece eller genser. En skalljakke bør tas med i sekken i tilfelle vind eller regn. Når vi kommer opp i høyden bør du også ta med dunjakke i sekken. 
Når det kommer til Island Peak trenger du litt mer utstyr; du trenger gode hansker for å holde hendene varme på toppstøtet og hansker som du kan bruke når du klatrer med tau, karbiner, jumar og taubrems. Avhengig av måneden du reiser og været kan temperaturen være så lav som -20c og du må ha en varm lue og buff for å dekke munnen. En buff holder fuktighet i munnen og holder deg fra å få en tørr hals, det holder også nakken varm. Du trenger 3-4 lag for toppstøtet. I tillegg til klærne du hadde på fotturen inn til Island Peak trenger du varme fjellstøvler som er laget for 6000-metere. Klatreutstyr kan du leie når du ankommer Nepal, så du trenger ikke å investere i utstyr kun for denne turen. Ta kontakt med oss for pris! 

Hvilke temperaturer vil jeg oppleve på denne turen? 
Du vil oppleve et bredt spekter av temperaturer fra + 30c til -15c avhengig av måneden du bestiger Island Peak. Vanligvis når du klatrer i april, mai, slutten av september og oktober vil dagtemperaturene varierer fra 0c til 17c på trekkingen, og vanligvis er det - 5c til -10c på toppstøtet på Island Peak. Når solen står opp, blir det varmere og det kan bli en varm nedstigning. Hvis været er overskyet med vind, vil det føles kaldere. Vær forberedt på alle typer vær når du klatrer Island Peak.

Er det risiko for høydesyke? 
Høydesyke er alltid en risiko på en slik tur. For å sikre så trygg opplevelse som mulig må du tilbringe så mye tid som mulig på å akklimatisere. Vi går ettermiddags turer hver dag for å booste akklimatiseringen. Vi har akklimatiseringsdag i Namche Bazaar og Dingboche på vei til Everest Basecamp. Før Island Peak har vi også vært oppe til Everest base camp 5,364m og på Kala Pattar 5.545m. Dette legger grunnlaget for en vellykket bestigning av fjellet. Vi tar oss likevel god tid før Island Peak med både en dag i Chuckhung, en natt i basecamp og en natt i High camp før vi setter fart mot toppen. Dette er et solid opplegg som gir kroppen nok tid til å tilvenne seg utfordringene som møter. 
Vi tar en helsesjekk på samtlige deltakere hver dag - og har med diamox dersom det er nødvendig. 

Hva er den største utfordringen folk møter? 
Deres egen frykt! En positiv innstilling er viktig. Hvis du har gjort alle forberedelser og er klar fysisk og psykisk, bør du føle deg trygg på deg selv og utstyret ditt. Noen har problemer med å tilpasse seg den enkle tilværelsen uten tilgang til dusj, tv og det vi er vant til i hverdagen - for andre er ikke dette et problem. Når du først er kommet inn i rutinen med å gå, spise og sove vil du finne gleden av alle de nye opplevelsene. Du blir belønnet med spektakulær utsikt hver eneste dag. God mat og drikke får man til alle måltider og man opplever mestring og stifter nye vennskap. 

Kan jeg klare det? 
Island Peak er oppnåelig for de fleste hvis du har en god grunnform og er motivert. Nøkkelen ligger i programmet og hvor mange dager du bruker på turen. Våre programmer gir deg god akklimatisering før du prøver deg på toppen - og du har derfor et svært godt utgangspunkt til å stå på det 6189 høye fjellet. Værforhold er noe vi dessverre ikke kan styre, og dette er en av faktorene som spiller inn på om det blir suksess eller ikke. Vi har fokus på sikkerhet, og vil ta gode avgjørelser underveis. Vi legger til rette for at du skal ha størst mulig sjanse til å nå målet ditt! 

Dersom du er friluftsinteressert og eventyrlysten bør du ikke vurdere om, men nårdu skal melde deg deg på et eventyr i Nepal. Vi har fortsatt 3 ledige plasser i 2018 - og 2019 er åpnet for påmelding. 

Er dette noe for deg? 
Meld deg på Island Peak i oktober 2018. Vi har kun 3 plasser igjen!