ARTIKLER OG INSPIRASJON

HVORDAN GÅR DET? [Tanzania]

Publisert: 26/02/2021 oppdatert: 27/02/2021

I serien «hvordan går det?» ønsker vi å belyse at Covid-19 har stor påvirkning på reiselivsbedrifter utenfor vårt eget land også. Ekspedisjonsreiser AS sysselsetter tusenvis årlig, og det er akkurat disse som har størst utfordringer under pandemien. Vi håper alle reiseglade nordmenn våger å bestille en reise ''der fremme'' nå som koronaen slipper taket. Dette gir nemlig et lys i enden av en alt for lang tunell for alle som står uten arbeid og et hjelpeapparat i ryggen. 

Navn: Christopher
Alder: 40 år
Land: Tanzania

Spørsmål 1: Hvordan har pandemien påvirket deg og familien din? 
Svar: Pandemien har virkelig påvirket familien min fordi vi er avhengige av turismen for å få inntekter. Familiens nødvendige behov som medisiner, utdannelse til mine to barn og så videre har blitt tjent med inntektene fra turismen. I vår kultur støtter familie og slekt hverandre, og alle har et felles ansvar om å ta vare på hverandre. I løpet av denne tiden syntes alle dette har vært og er vanskelig, og dessverre har situasjonen også vært usikker for alle familiemedlemmer, selv de som ikke er i turistbransjen, noe som gjør at vi har mange spørsmål om når vi vil gjenoppta våre normale liv som det var før.

Spørsmål 2: Har selskapet ditt mottatt økonomisk hjelp fra myndighetene under pandemien? 
Svar: Mitt firma har ikke mottatt støtte fra regjeringen overhodet. Selskapet har stått på egne ben, men har måtte betale avgifter og skatter som før, som om ingenting har skjedd.

Spørsmål 3: Har landet ditt åpnet for turisme? Har turister begynt å komme til landet? Eventuelt når tror du turismen vil øke igjen? 
Svar: Ja, Tanzania er åpnet for turisme. Siden starten av pandemien og selvfølgelig etter at vi har erkjent den første Covid-19 saken i Tanzania, tok regjeringen alle helsemessige tiltak i henhold til WHO sine krav, men stengte verken grensene eller utgående reiser. Tanzania grenser til Indiahavet, og mange naboland er avhengige av oss for transport siden de ikke har kystlinje. Så landet sto oppreist i å hjelpe andre mens vi beskyttet oss selv mot sykdommen.

Og ja, turister har begynt å komme inn i landet vårt, og det gode eksemplet var under siste jule- og nyttårsfestivaler da mange dyrelivsdestinasjoner som Serengeti nasjonalpark og krydderøya Zanzibar mottok en rekke turister. Kilimanjaro har også daglige bestigninger, men langt fra så mange som før. 

Spørsmål 4: Hvor mange mennesker sysselsetter selskapet ditt hvert år? 
Svar
: Firmaet mitt ansetter mange mennesker hvert år på grunn av turismen, og de arbeider med både fjellklatring og safari.

Fjellguider: ca. 18-20 personer
Safari-førerguider: ca. 10-12
Bærere: ca. 78-95
Hotellansatte: ca. 8-12 (på teltleiren vår i Serengeti). Men også hos hotellpartnerne våre er det et stort tap fordi de har mange ansatte som er avhengig av tilstedeværelsen til våre kunder for å få hverdagen til å gå rundt. 

Spørsmål 5: Hvorfor skal våre kjære gjester velge Tanzania på sin neste reise? 
Svar
: Ekspedisjonsreiser sine gjester bør velge Tanzania som sin neste destinasjon å besøke fordi vi virkelig har turistattraksjoner som passer for alle. Vi har klart å bevare og beskytte våre eventyrsteder som Kilimanjaro, Mount Meru og alle dyrelivsdestinasjoner. I Serengeti nasjonalpark kan du for eksempel oppleve at dyr migrerer til Masai Mara og kommer tilbake. Et fenomen som skjer hvert år. Du må heller ikke gå glipp av krydderøya Zanzibar, hvor du virkelig kan slappe av og opplever mye i løpet av strandferien.

Samtidig har regjeringen vår klart å legge til grunn strenge instrukser til alle, og spesielt til de som er i direkte kontakt med turister for å beskytte hverandre ved å følge alle helseprosedyrer. Pr i dag kommer og går turister uten problemer, de får assistanse uansett hvor de trenger test og sertifikat i henhold til flyselskapene- eller bestemmelseslandets krav, og det er ingen karantene for besøkende som ankommer Tanzania. 

Karibu!