INSPIRASJON

HVORDAN FORBEREDE SEG TIL EN FJELLTUR I NEPAL

Publisert: 09/06/2017 oppdatert: 11/12/2019

1: Hvilken årstid bør en velge? 
Desember til Februar: Enkelt forklart, dette er ikke den beste perioden å gå på fjelltur i Nepal. Siden det er vintertid, kan det bli veldig kaldt i Nepal på denne tiden av året. Det er derimot store sjanser for at du får knallblå himmel og fjellene nesten helt for deg selv. Denne perioden er anbefalt for personer som har lengre erfaring i fjellheimen og om ønsker å oppleve fjellet uten for mange andre turister rundt seg. 

Februar – April: Dette er en god periode for en vandretur i Nepal. Sikten kan oppleves litt dårligere enn i Oktober – November. 

Mai – Juni: Det er veldig varmt i Nepal på denne tiden av året. Stiene er tørre og en kan oppleve mye støv. Sikten er også litt dårligere enn månedene før, siden dette er på slutten av tørketiden. Dette er en av høysesongene i Nepal.Hundrevis av mennesker prøver å bestige Mount Everest i denne perioden hvert år. Dette gjør Everest basecamp en spesiell plass å besøke.

Juni – September: Dette er den minst populære tiden for en fjelltur. Monsunen er startet og en kan oppleve både sterk vind og mye nedbør. Vi anbefaler ikke å planlegge en fjelltur i denne perioden. 

Oktober – November: Dette er høysesongen for vandreturer i Nepal. Det er mye turister på de mest populære fjellrutene. Etter monsunen er også sikten veldig bra! 


Bilde fra fjellturen til Manaslu basecamp

2: Hvor skal en velge å gå? 
Når du har bestemt deg for hvilken periode du ønsker å gå, er det på tide å bestemme seg for hvor. Du har helt sikkert hørt om de mest populære fjellturene som
Everest basecampog andre ruter i Annapurna-regionen. Nepal er virkelig himmelen for fjellvandrere med sine utallige fjellturer. 
Det er faktisk noe for alle i Nepal. Korte turer, lange turer, vanskelige turer og enkle turer. Noen kan en ta uten å involvere en sjel, mens andre kan nytes med selskapet av mange. Selv om mange ønsker å gå den kjente vandreturen til Everest basecamp, vil vi også anbefale at en prøver andre spennende destinasjoner også. 

Everest basecamp

3: Tren før du reiser
En lang fjelltur er en fin måte å komme i form på, men det er viktig at du er i form allerede når du reiser ned. Du trenger selvsagt ikke være toppidrettsutøver for å klare å fullføre en fjelltur, men du burde klare å bygge et overskudd til å nyte turen underveis. 
De fleste som har brukt fjellsko noen timer før kan fullføre en fjelltur som Everest basecamp trek. En kommer langt med god motivasjon og vilje. 
Noen måneder før avreise er det derfor lurt å legge inn noen lengre turer i uken, gjerne med sekk for å klargjøre kroppen for det som venter. Å bruke treningsstudio er også en fin måte å holde seg i form på. Det kan være så enkelt som å gå til butikken istedenfor å kjøre. Å gå en ekstra tur for å hente posten istedenfor å plukke den opp på vei hjem. Det å komme seg ut på tur når det er dårlig vær – for så å lære seg å like det er en god egenskap. Når en først er på fjelltur har en ingen valg. 

Fra Annapurna basecamp trek

4: Forbered deg mentalt
En lengre fjelltur trenger ikke bare være tungt fysisk. Det er slitsomt å gå langt flere dager i strekk. Det kan ikke sammenlignes med dagsturene hjemme i Norge som ender med en varm dusj og vannrett stilling i sofaen. For erfarne fjellvandrere kan turen inn til Everest basecamp være lett – og uproblematisk. For andre som ikke har like mye erfaring kan dette være en tyngre opplevelse. Misforstå oss rett, opplevelsen gir garantert et minne for livet, men det kan også bli tungt i enkelte perioder. 
En god forberedelse er å lese blogger, snakke med personer med erfaring fra turen du skal gå, eller se andre sin opplevelse på Youtube. Ring oss gjerne dersom du ønsker å snakke om en tur som du ønsker å gå. 
Det er viktig at en slipper taket på det som er hjemme. Ikke ta hverdagslige gjøremål eller stress med på tur. En fjelltur er en fin måte å slippe taket for en periode. Lade batteriene og komme hjem med mer motivasjon. 

5: Ta med rett utstyr på turen
Vi sender ut utfyllende utstyrslister til våre kunder med det vi anbefaler at en tar med seg på den reisen som er valgt. Vi låner også ut dunjakker og soveposer i Katmandu dersom det er noe en mangler. Dette koster selvsagt ingenting! 

Utsikt fra Poon Hill 

6: Lær litt om kulturen i Nepal
Det er mange forskjellige kulturer i fjellene i Nepal.
Det er anbefalt å vite en ting og to om kulturen i området du vandrer i. Et eksempel på dette kan være at om du har en bærer, så er ikke nødvendigvis dette en sherpa. Bæreren kan komme fra en annen nepalsk etnisk gruppe. Sherpa blir ofte brukt i forbindelse med bærere eller guider. Det er mange sherpaer som er bærere og fjellguider, men Sherpa er først og fremst en etnisk gruppe – ikke en arbeidstittel, slik flere påstår. 
Det er også fint å vite hvordan en uttaler litt grunnleggende ord og utrykk. 


Mellom Gorak Shep og Everest basecamp

7: Forbered deg på at du kan oppleve høydesyke 
På mange av våre turer går en over 3500 høydemeter i løpet av turen. Om en stiger for raskt opp i høyden kan en oppleve høydesyke. Symptomer på høydesyke kan være hodepine, nedsatt matlyst, oppkast, kvalme og lite energi. Det er flere ting som kan spille inn på om du får høydesyke eller ikke, her er noen tips som kan hjelpe deg å unngå det. 
- Drikke mer vann enn du pleier. 
- Unngå alkohol når du er i høyden.
- Spis mye. Selv om du mangler matlyst er det viktig å få i seg næring. Kroppen trenger energi. 
- Gå sakte. Det tar tid for kroppen å tilvenne seg høyden. Dette er den største feilen folk gjør når de går på tur i høyden. 
- Lytt til kroppen. Kroppen vi gi ut signaler dersom du går for fort eller spiser og drikker for lite. Noen ganger trenger kroppen også en hviledag/akklimatiseringsdag. På Everest basecamp trek har vi for eksempel 2 akklimatiseringsdager før en når Basecamp. 
- Beskytt deg mot solen

Vi håper denne artikkelen svarte på noen av spørsmålene du kanskje har. Har du spørsmål relatert til vaksiner eller din egen helse anbefaler vi at du henvender deg til din fastlege. 

 

 

Vil du bli med oss på gruppetur til Nepal? 

GRUPPETUR TIL EVEREST BASECAMP OKTOBER 2020
Les mer om turen her!