ARTIKLER OG INSPIRASJON

ET MØTE MED FJELLGORILLAER I UGANDA

Publisert: 30/05/2018 oppdatert: 07/06/2018

Hvordan skal vi beskrive en reise som overgår alle forventninger? Før du reiser bygger du opp en forventning til hvordan eventyret du nå skal oppleve vil bli. Slik blir det ikke. Uganda møter deg med åpne armer fra første sekund. Uganda kalles ikke "perlen av Afrika" uten grunn. Blant landets høydepunkter finner du de utrydningstruede fjellgorillaene, løver som klatrer i trær, elverafting på Nilen, mystiske landsbyer bortgjemt i tåke, vulkaner og brede smil på alles ansikter. 

De utrydningstruede fjellgorillaene er nok det største innen dyrelivet du vil oppleve. Det er rundt 1004 gorillaer igjen i verden, og de finner man i Uganda, Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo. I Uganda kan man dra på gorillasafari, enten i Bwindi Impenetrable Nasjonalpark eller Mgahinga Gorilla Nasjonalpark. Sistnevnte er ikke særlig pålitelig, ettersom gorillaene her for tiden har forflyttet seg over grensen til Rwanda. I Bwindi Impenetrable Nasjonalpark finner man nesten halvparten av verdens gorillabestand med omtrent 340 dyr. Gorillatrekking er en intens opplevelse, i tillegg til at det er kostbart med rundt 600 USD i avgift. Dette er imidlertid vel investerte penger - det garanterer vi!

Tidlig på morgenen blir det sendt ut rangere som vil finne gorillafamiliene. Rangerene sender informasjonen om hvor gorillaene er før gruppene med turister blir sendt ut i jungelen. Man kler seg i lette klær som dekker huden. Sokkene trekkes over busken for å unngå at maur trenger seg inn på steder man helst ikke vil ha dem. I sekken pakker man lunsj og nok vann for en lang dag på tur. Siden gorillaene er i bevegelse store deler av tiden er er det forskjellig vanskelighetsgrad for de forskjellige gruppene som blir sendt ut. 

I de fleste tilfeller går man i 2-3 timer før man nærmer seg disse fantastiske dyrene. Etter at dere har satt dere ned med gorillafamilien får dere 1 time sammen med dem før dere må gå tilbake. Å sitte 2 meter unna en silverback er temmelig unikt! 

Uganda har mer enn gorilla å by på...

Entebbe og Kampala
Dersom du ankommer Uganda med fly lander du mest sannsynlig i Entebbe, en liten - men livlig by rett ved Lake Victoria. Noen av høydepunktene her er vakre hager perfekt for fugletittere, samt flott utsikt over innsjøen. Rundt en times tid unna ligger hovedstaden Kampala, Ugandas største by som bugner over av liv i gatene. Vær obs på at trafikken kan være temmelig bråkete her, og avstandene til tider store. Kampala er best å utforske om dagen, og enda bedre er det å melde seg på en guidet rundtur - som i mange andre afrikanske storbyer.

Løver som klatrer i trær og sjimpanser
Uganda har totalt 10 nasjonalparker, hvorav mange byr på et rikt dyre- og planteliv omgitt av fantastisk landskap. Queen Elizabeth Nasjonalpark ligger i Vest-Uganda og er landets mest besøkte naturreservat. Parken er mest kjent for sitt rike dyreliv, og spesielt løvene som klatrer i trær - noe man ikke finner mange andre steder. De forsker fremdeles på hva det er som gjør at disse løvene klatrer i trærne, ettersom dette er svært usedvanlig. Dersom du er på jakt etter sjimpanser bør du dra til Kibale Nasjonalpark.

Rafting i Uganda
Lyst å teste ut førsteklasses elverafting? Da anbefaler vi at du legger ruta om Jinja, hvor du kan rafte på Nilens utspring. Rangert som 5 blant elver lover vi ekstreme opplevelser!

Om du ønsker en UNIK opplevelse som du vil huske livet ut er Uganda destinasjonen for deg. Vi kan skreddersy Uganda sammen med for eksempel safari i Masai Mara i Kenya. Siden Uganda ikke har kystlinje anbefaler vi noen dager langs Kenya-kysten eller på Zanzibar etter oppholdet i Uganda.