BlogG & Reisedagbok

ET MØTE MED KULTURSJOKKET I KATMANDU

Publisert: 14/03/2017 oppdatert: 16/08/2017


Etter en lang flytur starter innflyvningen til Katmandu internasjonale lufthavn (Tribhuvan). Ut av flyvinduene kan dere på en dag med klart vær se høye fjell i Himalaya. Rett før landing vil dere fly over deler av Kathmandu og dere får et innblikk av hvor stor denne byen egentlig er. Katmandu ligger i Kathmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharat-fjellene i sør på nesten 1400 meter over havet. 

Dere blir møtt på flyplassen av en hyggelig representant av vår partner. Dere har nå allerede vært igjennom immigrasjonen og ventet en stund på bagasjen. Rettere sagt, dere har ventet lenge på bagasjen. Ting tar tid i Nepal. Dere følger sjåføren til bilen som skal frakte dere videre til hotellet. Vi har valgt å plassere våre gjester på hotell i Thamel på grunn av at det ligger sentralt til i forhold til alle de spennende restaurantene og butikkene en finner i disse trange og fargerike gatene i denne bydelen. 
Når dere kommer til hotellet står det personal klare til å ta bagasjen. Dere blir assistert av sjåføren i å sjekke inn og en ivrig hjelper står klar til å bære bagasjen din helt opp på rommet. Normalt sett så lander en på formiddagen i Nepal og når dere ankommer hotellet så er det som oftest mat som går igjennom tankene deres. Og god mat venter!Hvilke spennende matretter kan en oppleve i Nepal? 
Er du glad i smakrik mat (gjerne litt sterk) så kommer du til å føle deg hjemme i Nepal. Maten er relativt lik som Indisk og krydder er sterkt representert i matrettene. Mange restauranter tar likevel hensyn til turistenes ganer når de lager maten. Du kan nok oppleve å finne ''Tikka masala'' på de fleste restauranter men vi anbefaler likevel at du også i tillegg til dette prøver noen gode typiske nepalske retter som Dal Bhat, momos eller Thali. 
Dal Bath er en slags linsesuppe med kokt ris. Denne kan en ofte få servert med ''chicken curry'' for å spice den litt ekstra opp. Dette er en næringsrik matrett som mange Nepalesere spiser flere ganger til dagen hele året. 
Thali er normalt sett seks forskjellige matretter servert på et brett der matrettene skal være søtt, salt, bittert, surt, snerpende og sterkt.


En av Thamels mange fargerike gater

Hva er det å se i Katmandu? 
I Katmandudalen fins det en lang liste av monumenter som ligger på Unescos verdensarvliste. Noen av de mest populære plassene en turist besøker er slottsplassen (Durbar Square), den buddhistiske stupaen i Swayambhu og Bauddhanath i tillegg til Pashupatinath tempelet. Her skal vi ta for oss noen av de. 

Boudhanath stupaen er en av de største stupaene i verden. Boudhanath er på UNESCOs verdensarvliste sammen med Swayambhunath stupaen – og er en av de mest populære monumentene i Nepal. 
Den beste tiden å besøke denne stupaen er tidlig om morgenen når musikk omringer stupaen sammen med lokale mennesker, munker og pilgrimer som sammen gjennomfører kora

 

Her forberedes en kropp for kremering i Pashupathinath tempelet

Pashupathinath er også et moument som er verdt å ta turen innom. Det nepalske tempelet Pashupatinath er et berømt hindu tempel og ligger langs elvebredden av Bagmatielven nord-øst for Kathmandu. Det anses som et av verdens helligste templer i hinduistisk tro, og det har vært en del av UNESCOs verdensarvliste siden 1979. 
Tempelet er dedikert til guden Pashupatinath, en etterfølger av hindi guden Shiva, guden over alle dyr. Tempelets arkitektur er bygget i gammel nepalsk pagodastil som preges av kubiske konstruksjoner, vakre utskjæringer og flere takhøyder.

 

Garden of dream - en herlig atmosfære

Thamel er også en av tingene som en absolutt må se i når en er i Kathmandu. Du kan elske eller hate den, men reiser du til Katmandu uten å sette foten i turistghettoen Thamel er du uansett i kraftig mindretall. Hver centimeter av bydelen er dedikert utelukkende til turistindustrien, enten det er reisebyråer, barer, fast-food restauranter eller talløse suvenirbutikker.
Glorete? Ja. Påtrengende? Absolutt. Men en formiddag med vandring og prute-intens shopping er likevel verdt både tid og stressfaktor.

Etter en lang dag på kryss og tvers av gatene i Kathmandu og Thamel kan det være fint å gå innom Garden of dreams for en god lunsj og for å få finne hvilepulsen. Rett ved utkanten av travle Thamel ligger byens roligste oase. De nyrenoverte, neo-klassiske hagene ble opprinnelig anlagt i 1920, men forfalt i flere tiår etter eierens, Kaiser Sumsher Ranas, død.
I disse dager er hagene et folkekjært sted for kjærestepar, familier og turister utmattede av kaoset utenfor de høye murene.

 

Det trengs nesten en uke til å utforske Katmandu. En trenger tid for å ta til seg alle inntrykkene en får, alle menneskene en møter og opplevelsen av en verden som er totalt forskjellig fra den vi selv lever i idag. Men en ting er sikkert; Når en først har vært i Nepal - så vil en alltid ønske seg tilbake. 

God tur! :-) 

Skreddersydd tur til Everest basecamp med bestigning av 6000 meteren Island Peak
Vil du reise aleine eller med ditt eget private reisefølge kan vi skreddersy din reise til Nepal. Her kan du lese om en mini-ekspedisjon på fjellet Island Peak i tillegg til vandring inn til foten av Mount Everest.

Les mer om turen her!