BlogG & Reisedagbok

DRØMMER DU OM Å BESTIGE KILIMANJARO?

Publisert: 16/02/2017 oppdatert: 12/04/2019

 

Fjellet alle drømmer om
Kilimanjaro er for mange blitt en stor drøm som skal gjennomføres en gang i livet. Fjellet er lett tilgjengelig og det er lagt opp for turister. Med sine 5895 høydemeter er Kilimanjaro Afrikas høyeste fjell og det høyeste frittstående fjellet i verden. Kilimanjaro inngår også i listen over de høyeste fjellene på hvert kontinent, ''seven summits''. Dette er med på å gjøre fjellet attraktivt for fjellglade mennesker verden rundt. 

Hva gjør Kilimanjaro så populært blant nordmenn? 
I løpet av de siste årene har Kilimanjaro fått et skikkelig fotfeste i nordmenns hjerter. Alle kjenner eller vet om en som har prøvd seg på den Afrikanske kjempen - og historiene om den fantastiske opplevelsen sprer seg fort. Kilimanjaro er ikke et teknisk vanskelig fjell å bestige, og turen er i bunn og grunn en lang vandretur i storslått natur. Det å starte i en varm og frodig regnskog i lette sommerklær og gå igjennom ulike klimasoner og naturtyper hver dag helt til toppen hvor det er mange minusgrader og isbreer er en fantastisk opplevelse. Dette er også en tur de fleste i normalt god fysisk form og helse kan klare. Når du kombinerer denne fjellturen med eksotiske dager ved foten av fjellet før og etter turen får du en frihetsfølelse du får svært få andre plasser. Du glemmer sosiale medier, jobb og andre hverdags relaterte ting. En fokuserer på å nyte friheten akkurat der og da. Fjellet står i fokus og tiden står stille.

 

Her er hytteleiren Horomo som ligger på 3700moh. Dette er en av campene på Marangu-ruten.

Hvem kan bestige Kilimanjaro? 
En bestigning av Kilimanjaro kommer ikke gratis. Bak en bestigning av Kilimanjaro ligger motivasjon, trening og en vilje til å jobbe mot et mål over lengre tid. Selv om fjellet ikke er teknisk vanskelig er det fortsatt tungt, og det er ikke en ''walk in the park'' som flere påstår. Mange kan nå toppen uten noen nevneverdige komplikasjoner - mens andre kan ha større problemer som resulterer i at en må snu ryggen til drømmen. Dette kan være problemer relatert til høyden. En kan da oppleve oppkast, mageproblemer, hodepine, søvnmangel eller mangel på matlyst. Utfordringene en møter underveis vil variere fra person til person og det er ikke alltid at den personen i gruppen som er best trent kommer seg opp og her er psyken like viktig. Tanzanianske myndigheter har satt laveste alder til 10 år. Ekspedisjonsreiser har i tillegg satt et krav til at et barn mellom 10-18 år må ha følge med en ansvarlig voksen om en tur må avbrytes. Utover denne regelen er det bare helsen som setter grenser for om en kan bestige Kilimanjaro.  

Hvordan er en typisk dag på Kilimanjaro? 
Dere blir vekket med kaffe/te på ''senga'' rundt klokken 06:30-07:00. Etter en rolig start med kaffe i soveposen pakker dere personlig utstyr i baggen og klargjør dagstursekken med det dere trenger for dagens etappe. Frokost blir servert rundt klokken 07:30. Under dagsmarsjene går dere noen timer før dere tar lunsj. Dere tar også mange pausen underveis og tempoet er rolig og behagelig. Når dere ankommer dagens camp kommer dere til oppsatte telt. Dere kan også oppleve å få nypoppet popcorn ved ankomst. På ettermiddagen er det anbefalt å gå en lett akklimatiseringstur opp i høyden for så å returnere tilbake til leir. Middagen blir normalt servert rundt klokken 20:00 og etter dette kan en velge selv om en vil være sosial i mat teltet eller å slappe av med en bok i soveposen. 

 


Her er et bilde fra dag to på Rongai-ruten som starter på grensen til Kenya i nord. 


Hvilken rute skal jeg velge på Kilimanjaro? 
På Kilimanjaro kan vi i hovedsak skille mellom to typer ruter, telt eller hytte. Om du ønsker å bestige fjellet og samtidig sove i hytter så er det kun
Marangu-rutensom er alternativet. Marangu-ruten eller ''coca cola'' som den også er kjent for er ansett som den enkleste veien mot Uhuru Peak. Marangu-ruten går i motsetning til ruter som Machame eller Lemosho i en jevn stigning helt til toppen. For at kroppen skal kunne akklimatisere seg best mulig er det anbefalt at en går høyt iløpet av dagen og sover lavere. Om du velger Marangu-ruten vil vi derfor anbefale at du legger inn en ekstra akklimatiseringsdag i Horombo. Du vil da ta en dagstur opp i høyden før du returer til Horombo igjen for overnatting. Det er vel bedre å legge inn en ekstra dag for å øke toppsjansen sin? Hyttene på Marangu-ruten varierer fra små hytter med 6 senger til sovesaler med 14 senger. Her må du med andre ord forberede deg på at du må dele hytte med andre mennesker, med mindre gruppen din fyller en hel hytte. 

Om du derimot ønsker å sove i telt er det mange ruter tilgjengelig - og alle har sine egne særtrekk. Den mest populære er Machame-rutensom normalt går over 7 dager. Ruten byr på god akklimatisering underveis da det er lagt opp til å gå høyt i løpet av dagen og sove lavere. Shira- og Lemosho-rutenestarter i vest og går etter tre dager sammen med Machame-ruten videre mot toppen og helt ned til gaten igjen. Om du ønsker en rute med litt mindre turister så erRongai-rutenet godt alternativ. Denne kan bestiges på både 6 og 7 dager, der sistnevnte er anbefalt. 
Det alle disse rutene har til felles er at to personer deler et stort 3-mannstelt og en får derfor mer privatliv. Det er også satt opp et stort felles mat telt den en får servert all mat og kan være sosial med de andre deltakerne. 

Ekspedisjonsreiser sine program er...
Nøye planlagte og er lagt opp for å gi størst mulig sjanse til å nå toppen. Vi anbefaler alltid at en legger til et ekstra døgn på fjellet for å gi kroppen enda bedre tid til å tilvenne seg høyden. Alle våre turer med et ekstra døgn har ''med akklimatisering'' i overskriften. Alle våre turer er private med egne private guider, privat kokk og et eget team av bærere og andre hjelpere som skal hjelpe deg mot toppen av Afrika. Ekspedisjonsreiser skreddersyr turer for vennegjenger, par, familier eller bedrifter som ønsker å utfordre seg selv. Om du ønsker å reise sammen med andre mennesker kan du også melde deg på våre gruppeturer. Turene vi organiserer varierer fra 1-20 personer. Alle våre guider er sertifiserte av Tanzanianske myndigheter og dette er et krav vi har for alle våre guider. 


Colobusaper er et vanlig syn når en vandrer igjennom regnskogen de første dagene på Kilimanjaro

Hvordan er været? 
Selv om det er sommer året rundt i Tanzania så er det enkelte perioder det er greit å unngå. I Moshi, som er startpunkt for alle våre turer, ligger temperaturen på mellom 20-30 grader hele året. Det flotte sommerværet i Tanzania blir avbrutt av regntid som vanligvis ankommer i slutten av mars og varer frem til starten av juni. De verste månedene med tanke på regn er april og mai. I disse månedene blir ofte stiene gjørmete og utsikten er ikke særlig god. Den beste tiden å bestige Kilimanjaro er fra juli til oktober. I denne perioden er det lav sannsynlighet for regn (selv om de forekommer) og utsikten fra fjellet er som oftest klar og god. Desember, januar og februar er også gode måneder å bestige fjellet. I november er det også en liten regntid der det kan oppstå uventet regn og raske værendringer. Kilimanjaro kan bestiges hele året - men enkelte perioder kan værsituasjonen gjøre bestigningen ekstra vanskelig og utfordrende. 

Hvordan er maten på fjellet? 
Maten en får servert på Kilimanjaro er av veldig høy kvalitet. Dette er næringsrik mat som skal dekke alles energinivå på fjellet. På alle turene er det egen privat kokk som tilbereder maten. Eksempel på matretter er fisk eller kylling gjerne servert med poteter eller ris og grønsaker. Til middag er det alltid suppe til forrett - og det er forskjellig suppe hver dag. Til frokost blir det alltid servert havregrøt til forrett og skiver med pølser, egg eller annet pålegg. På lange dagsetapper får dere med en lunsjboks som gjerne er fylt med for eksempel sandwich, kylling, egg, juice og sjokolade. I mat teltet er det alltid tilgjengelig varmt vann til kaffe, te eller sjokoladedrikker. Vann blir hentet i nærliggende elver for så å bli kokt for å gjøre det trygt å drikke. Om du har problemer med å drikke større mengder med kokt vann vil vi anbefale at du tar med litt smakstilsetninger for å piffe opp smaken. 

 


Å gå i et sakte tempo er avgjørende for at kroppen skal tilvenne seg høyden gradvis. 


Hvor krevende er det å bestige Kilimanjaro? 
Å bestige Kilimanjaro krever sin kvinne eller sin mann. Det å gå lengre etapper hver dag i en uke er noe en må være forberedt på. En trenger derimot ikke å være en topptrent idrettsutøver for å klare dette fjellet. Har du vilje og motivasjon er du på god vei allerede. Våre guider har utallige bestigninger bak seg og vil hjelpe dere fra start til slutt. I tillegg til å alltid ha en hjelpende hånd tilgjengelig vil de også motivere og spre godt humør i gruppen underveis. Vi anbefaler at alle som prøver seg på fjellet har lagt bak seg et par mil i fjellsko før avreise. Ikke fordi de ikke når toppen uten å trene på forhånd, men for å være godt nok forberedt til å ha overskudd til å nyte turen. En skal tross alt gå i en hel uke. 
Toppnatten er uten tvil den dagen som er tyngst. Alle blir vekket rundt klokken 23:00 etter noen timer i soveposen. Enkel mat blir servert og rundt midnatt starter ferden mot toppen. Sjefs guiden går fremst i et rolig og behagelig tempo der resten av gruppen følger etter i en rekke. Stiene slynger seg sikksakk oppover fjellsiden. Her får samtlige deltakere god tid til å sortere tanker, for en går der relativt ensom i sine egne tanker og fokuserer på bena til personen forran seg. Under toppnatten er det viktig å motivere seg selv og andre underveis, for det er tungt. Veldig tungt. Natten er på sitt kaldeste rett før soloppgang. Nå er også kraterkanten i sikte og en nærmer seg sakte men sikkert toppen. 
Etterhvert blir himmelen rød og sola står opp i horisonten. Dette varmer ikke bare fysisk men også mentalt. Nå er det bare en sjarmør etappe igjen til toppen! 

Vi anbefaler: Gå et par turer i uken månedene før avreise med noen kilo i sekken. Da blir kroppen samtidig vant til å gå med sekk. Bygg opp en motivasjon til å nå toppen - men ikke reis ned med for store forventninger. Vi og våre guider vil gjøre det som er mulig for at du skal lykkes og så lenge en gjør sitt beste med forberedelsene og følger et godt program med god akklimatisering underveis, spiser mye mat og drikker godt så er sjansene relativt store for at du får oppleve å stå på Afrikas høyeste fjell! 


Safari i Masai Mara i Kenya kan også kombineres med Kilimanjaro. 

Jeg ønsker også å oppleve safari og Zanzibar. Kan jeg gjøre dette samtidig? 
Selvfølgelig! Ekspedisjonsreiser skreddersyr en komplett pakke til deg etter dine ønsker. Det er mange Nasjonalparker i både Tanzania og Kenya som byr på flotte naturopplevelser. Vi har også avtaler med mange flotte hoteller både på Zanzibar i Tanzania og i Malindi i Kenya. 

HERer et eksempel på hvordan en komplett pakke kan se ut. 

 

Har du flere spørsmål? Ta kontakt med oss for en hyggelig turprat! 
Vi planlegger gjerne ditt Afrikanske eventyr etter dine ønsker. La oss skreddersy et uforpliktende tilbud til deg! 


HER FINNER DU OVERSIKT OVER VÅRE TURER TIL KILIMANJARO