INSPIRASJON

10 GRUNNER TIL Å BESØKE NEPAL

Publisert: 15/08/2017 oppdatert: 16/08/2017

Republikken Nepal er et lite land som ligger mellom India og Kina, og er mest kjent for sitt fjellområde Himalaya og Mount Everest. Selv om landet er lite er det rikt på utallige eventyrlige trekking-og klatreturer, kulturelle og spirituelle opplevelser, dyr, farger, smaker og lukter. Her får du «once in a life time» opplevelser du sent vil glemme, og ikke minst er det et trygt og billig land å reise i. Så hva venter du på? Her er våre 10 grunner til å besøke Nepal!

1. Trekking til Everest Base Camp
Folk fra hele verden tiltrekkes Nepal for å forsøke seg på fotturen inn til Mount Everest Base Camp (til sørsiden, den nordlige base camp ligger i Tibet). I en høyde på 5 364 meter over havet og med en av de flotteste fjellutsiktene i verden er den 14 dagers turen vel verdt innsatsen. Fotturen går i et behagelig og rolig tempo, men det er lurt å ha trent noe i forkant slik at man er forberedt på de hardeste delene av turen. Og husk: å akklimatisere, akklimatisere og akklimatisere!

2. Lær kulturen i Katmandu
Hovedstaden i Nepal, Katmandu, er et kulturelt knutepunkt og et sted du må besøke for å få mest mulig ut av landet. Det er et kaos av lyder, lukter og handling, og vil introdusere deg til en unik side av Nepal. Besøk Durbar Square, som dateres tilbake til det tredje århundre, hvor byens konger ble kronet og legitimert, omgitt av gårdsplasser og templer. I 2015 rammet et jordskjelv Katmandu og skapte enorme ødeleggelser, men byens ånd lever videre og at turister fortsetter å reise hit er avgjørende for overlevelse.

3. Beundre Boudhanath Stupa
Den største stupaen (stupa betyr kloster) i Nepal og det helligste tibetanske buddhistiske tempelet utenfor Tibet, er Boudhanath Stupa i Katmandu. Hver del av bygningen representerer stadier til opplysningstiden, med øyne malt på hver side av det forgylte tårnet som viser Buddhas kjennskap til natur, samt elementene jord, vann, ild, luft og eter. Det er mer symbolikk rundt denne stupaen enn vi kunne klart å lære oss på et helt liv, men det er spennende å få et innblikk i.

4. En spirituell reise og indre ro
Nepal har lenge blitt ansett som et hellig sted i verden, og her bor det ikke lykkelige og fredfulle mennesker uten grunn.  Dette er stedet du ønsker å reise hvis du ønsker å komme vekk fra alt: I høylandet langs de mektige fjellene i det fjerne finnes en drømmeverden en ikke finner lignende noe annet sted på kloden. Man får puste inn den reneste luften i verden, gå langs buddhistisk stupaer (klostre), kjenner lukten av røkelse, se vakre dekorasjoner på hus, dyr og mennesker i mange fine farger og innimellom bare stoppe å høre på det beste av alt, stillheten.

5. Frivillighet
Selv om Nepal er et land fullt av lykkelige mennesker, er landet fortsatt under utvikling og det finne mange muligheter for frivillig arbeid en kan gjøre. På denne måten får man en unik mulighet til å se Nepal fra en annen vinkel en turistene flest gjør, og man får et innblikk i folkets kultur på nært hold.  Nepal er et sted du virkelig kan hjelpe, spesielt etter jordskjelvet i Katmandu i 2015. Etter en slik reise vil man knytte spesielle bånd med folk med en helt annen bakgrunn og nok se på verden med andre øyne enn før.

6. Trekkingturen Annapurna circuit
Annapurna circuit er en av verdens fineste turstier, som starter ved byen Pokhara. Den dekker mellom 160 til 230 km i en høyde på 5,416 meter på Thorung La Pass, som liger ved kanten på det tibetanske platået. Det er en tøff tur, og tar flere dager (fra 9 til 25 dager). Under turen vandrer man langs en rekke landskap, noe av det fineste er å få de majestetiske snødekte himalayatoppene på nært hold!

7. Det nepalske kjøkken
Med mange forskjellige bakgrunner og etnisiteter er Nepals mat noe man ikke kan gå glipp av. Med ingredienser på kjøkkenet fra sine naboland Kina og India, gjør Nepal smakene til noe helt eget. I tillegg er det blant den sunneste maten en får i sørøst-Asia. Rettene Dhal bat (linser eller kylling curry, kokt ris med grønnsaker, sylteagurk og roti brød) og Momo må prøves!

8. Se ville dyr på nært hold
Ikke mange tenker på Nepal som et sted som byr på et rikelig dyreliv, men jo, det det er det virkelig.  Nepal har blant annet en stor, variert populasjon av fuglearter. Og reiser man til Chitwan eller Bardia nasjonalpark for safari kan en se ville dyr som krokodiller, neshorn, hjort og bengaltiger. Det er også et av de få landene som er habitat for treleoparden (denne har større flekker enn en vanlig leopard) som lever i høyfjellet i Himalaya.

9. Det er perfekt for adrenalin junkies
Jungelen er ikke bare for safari, den ville naturen er også perfekt for adrenalin junkies. Uansett om man krysser landet med terrengsykler, motorsykkel, rafting, fjellklatring, varmluftsballongtur, paragliding eller strikkhopp finner du et eventyr ideelt for deg, med spektakulær utsikt som passerer deg forbi. Og for et ekstra adrenalinkick, hvorfor ikke prøve isklatring i Himalayas fryste fossefall -  her en bruker isøks til å dra seg oppover fossen mot toppen. Dette kan gjøres i Langtang Valley eller i Annapurnaregionen.10. Små kostnader for store opplevelser
Med hotellrom for mindre enn 30 $ (eller små gjestehus som ofte er koseligere fra 10 $), god mat for en dag for 10 $ og budsjettbaserte opplevelser og aktiviteter, er Nepal et land du kan oppleve mye i for lite penger. Vil du ha luksus all the way finnes det selvfølgelig dyrere alternativer som kan tilby mer, der en får virkelig komfort. Har du tenkt deg i Himalayafjellene som mange turister har for øyet, finnes lodger i landsbyene oppover i fjellet der en kan få rimelig rom. Alt som fraktes oppover fraktes på ryggen, så mat og drikke (som det egentlig er hel utrolig at serveres så høyt oppe i fjellene) kan forventes å være noe dyrere enn i lavlandet og i hovedstaden Kathmandu. 

Vår anbefaling for 2018: Reis til Nepal! 
Kontakt oss for et skreddersydd program tilpasset dine reisedrømmer.